Külföld

Így működik a Soros-féle háttérhatalom

Ahogy azt a Gerald Knaust, a Magyarország elleni európai Soros-lobbi karmesterét bemutató korábbi cikkünkben is jeleztük, az ­osztrák aktivista által vezetett intézet, a European Stability Initiative (ESI) komoly pénzeket kap. Mindezért a nyilvánosság előtt és lobbiszervezetként is képviseli a Soroshoz köthető nyílt társadalom eszméjét. Második írásunkban azt mutatjuk be a Magyar Nemzet információi alapján, hogyan működik Knausék háttérlobbija, melyet nagyban segít, hogy neki és embereinek minden fontos európai intézménybe bejárásuk van.

Így működik a Soros-féle háttérhatalom
Gerald Knaus, a Magyarország elleni európai Soros-lobbi karmestere
Fotó: dw.com

2018 áprilisában jelent meg a Twitteren egy inkognitóban működő, de feltűnően jól informált szivárogtató oldal, a Pace Leaks. A közösségi felület kifejezetten az Európa Tanács és Knaus intézményének kapcsolatát vette górcső alá, és egy sor korrupciógyanús összefüggést tárt fel, amelyek Magyarországot is érintik.

2018 áprilisa óta működik a Twitteren egy láthatóan jól informált szivárogtató oldal, a Pace Leaks, amely kifejezetten az Európa Tanács és Knaus intézményének összefonódásait kutatta, és számos korrupciógyanús összefüggést tárt fel, amelyek Magyarországot is érintik. Mint ismeretes, az Európai Tanács és annak baloldali vezetője, Thorbjorn Jagland korábban számos alkalommal vizsgálta hazánkat. A norvég politikus köztudottan jó viszonyt ápol George Sorossal.

Gerald Knaus kétfeléképpen próbálja befolyásolni az Európa Tanács működését: Egyrészt számos lobbistája dolgozik az Európai Tanács politikusainak, vezetőinek munkatársaként, ezek az aktivisták pedig gyakran vissza is kerülnek Knaus szervezetéhez.  Egy ilyen hálózatban könnyen megy az információcsere, a lobbizás, az informális nyomásgyakorlás.

Másrészt a nyilvánosságot is felhasználja céljai elérései érdekében Knaus és köre. Egy bejegyzésében ­például megdicséri az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlését, hogy egy adott ügyben „jó irányba halad” – de azonnal további cselekvésre szólítja fel őket.

A korábban említett Jaglandnak „javaslatot kell tennie” – írta felszólító módban a tiszteletkörök nélkülözésével az Európa Tanács főtitkárának Knaus, és valamiért megjelöli bejegyzése végén az ECFR-t, amely egy másik Soros-lobbiszervezet.

Dokumentumok bizonyítják a Soros ­alapítvány és a Knaus intézete közötti pénzmozgásokat. Ezek célja leplezetlenül az Európa Tanács politikai irányvonalának befolyásolása volt.

Dokumentumok bizonyítják a pénzmozgásokat Knaus szervezete és a Soros alapítvány között
Dokumentumok bizonyítják a pénzmozgásokat Knaus szervezete és a Soros alapítvány között
Fotó: Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet információi szerint azonban Knausnak a Soros-hálózattal ápolt kapcsolata ennél is mélyebb. Az ESI honlapján publikált jelentéseken túl ugyanis úgynevezett „árnyékjelentéseket”, tehát politikai jellegű háttéranyagokat is készítenek a hálózat tagjainak.

A lap forrásai szerint például a hazánk elleni európai parlamenti jelentést megfogalmazó Judith Sargentini felkészítése is részben ezen módszerrel történt, részben pedig a hálózat más tagjainak személyes felvilágosító tevékenységével. Sargen­ti­­ni egyébként korábban Twitter-oldalán Knaus egyik hollandiai tévészereplését is megosztotta.

Mindemellett az ESI bennfentesei szerint a személyes lobbizásra is nagy hangsúlyt helyez, nemcsak Brüsszelben, hanem Berlinben vagy éppen Párizsban is, emellett a hálózat magyarországi vezetői is vele tartják a kapcsolatot.

Gerald Knaust, a Soros-lobbi karmesterét bemutató korábbi cikkünk ide kattintva olvasható el.

Kapcsolódó írásaink

Soros karmestere dirigál Berlinben

ĀA budapesti és a varsói kormányt is többször támadta az elmúlt években Gerald Knaus, a 2016-ban megkötött EU–török menekültügyi megállapodás megalkotója

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom