Külföld

Nem engedték be Ukrajnába Potápi Árpád Jánost

Az ukrán hatóságok megtagadták a beutazási engedélyt Potápi Árpád Jánostól, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárától.

Nem engedték be Ukrajnába Potápi Árpád Jánost
Potápi Árpád Jánost nem engedték be Ukrajnába a helyi hatóságok
Fotó: MH

A politikus csütörtökön egy a magyar állam támogatásával felújított ungvári iskola átadóünnepségén vett volna részt, de az illetékes ukrán hatóságok a járványügyi helyzetre hivatkozva nem engedték be a Magyarországról érkező delegációt - írja a karpataljalap.net.

A portál szerint a nemzetközi gyakorlatban szokatlan, barátságtalan lépés, hogy a teljes egészében a magyar állam által finanszírozott beruházás átadási ünnepségére meghívott, a magyar kormányt képviselő Potápi Árpád János államtitkártól az ukrán hatóságok megtagadták a beutazási engedélyt.

A magyar államot az ünnepségen végül Kuti László ungvári vezető magyar konzul képviselte aki megjegyezte: „Ezt a köszöntőt most nem nekem kellene elmondanom. Magyarországról vártunk kedves vendégeket erre az alaklomra, de sajnos innen pár száz kilométerre úgy döntöttek, hogy az ukrajnai járványügyi helyzetre a legnagyobb veszélyt egy magyar kormányzati delegáció beutazása jelenti. Ezért a delegáció nem érkezett meg Ungvárra”.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke rossz hírnek nevezte, hogy sajnos az ukrán–magyar kapcsolatok a remények ellenére nem javulnak. Ennek tudható be, hogy ma nem érkezhetett meg Kárpátaljára Potápi Árpád János, aki  felügyeli ezt a programot.

Brenzovics hangsúlyozta, hogy az iskolafelújítások nem csak a kárpátaljai magyarságnak jók, hanem Ukrajnának is, részben leveszi az ukrán államról a feladatot, másrészt jelentős adóbevétel is képződik ebből. A KMKSZ vezetője számára továbbra is érthetetlen, hogy miért történnek ilyen akciók, amelyek nem segítik elő a két ország viszonyának javulását, pedig az a jövő szempontjából rendkívül fontos lenne.

Kapcsolódó írásaink