Külföld

Eltűnhet egy holland karácsonyi hagyomány

Mark Rutte hét éve még kiállt Fekete Péter mellett, de mára engedett a rasszismusvádaknak

Ismét célkeresztbe került egy holland és flamand karácsonyi hagyomány, Fekete Péter alakja többek szerint rasszista, a gyarmati múltat és a rabszolgaságot idézi fel. Hollandia liberális kormányfője korábban még védte a tradíciót.

Eltűnhet egy holland karácsonyi hagyomány
Míg hazánkban a krampusz a Mikulás segítője, a hollandoknál Fekete Péter
Fotó: AFP/NurPhoto/Romy Arroyo Ferna

„A Black Lives Matter eljött Fekete Péterért” – így kommentálta a brüsszeli Politico a Hollandiát és Flandriát érintő kulturális vita újabb szakaszát. Fekete Péter, azaz Zwarte Piet a karácsonyi ünnepkör része, ő a Mikulás (Sinter­klaas) segédje, az ünnepi felvonulásokon állandó, feketére festett arcú szereplője. Sinterklaas november harmadik vasárnapján gőzhajón érkezik, segédjével hozzák az ajándékokat. A Fekete Péterrel kapcsolatos rasszizmusvádak nem újak, az idén az Egyesült Államokban indult, rendőri erőszak és rasszizmus elleni tüntetéshullám Európába gyűrűzésével kerültek elő újra.

Mark Rutte holland kormányfő júniusban a tüntetéshullámról szóló parlamenti vitában azt mondta, a hátrányos megkülönböztetés állandóan visszatérő probléma Hollan­diában. A liberális politikus szerdán a „Kick Out Zwarte Piet”, azaz „Rúgják ki Fekete Pétert” nevű, magát antirasszistaként meghatározó csoport aktivistáival találkozott.

A miniszterelnök már a nyáron is arról beszélt, hogy felülvizsgálta korábbi álláspontját, 2013-ban ugyanis még azzal utasította el a hagyományt ért kritikákat, hogy Fekete Péter egyszerűen csak fekete, nincs semmilyen negatív töltete az arcfestésnek. Akkor azért került elő a téma, mert az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának rasszizmus elleni bizottsága vizsgálatot indí­tott, a testület jamaicai elnöke, Verene Shepherd pedig azt mondta, a Fekete Péter-hagyomány a rabszolgasághoz való visszatérést jelképezi. Akkor is nagy tüntetések indultak az országban, egymásnak feszültek a vélemények. A hagyomány megőrzését támogató petíciót kétmillióan írták alá. A Politico által idézett vélemények szerint a hagyomány kritikusai Hollandia gyarmati múltja maradványának tartják a feketére festett arcú figurát.

A szerdai találkozóval kapcsolatban Rutte újságíróknak azt mondta, a diszkrimináció a legrosszabb dolog, ami az emberrel történhet. Arról beszélt, hogy a karácsonyi hagyomány jelentős változásokon ment át az évek alatt, sokak számára Fekete Péter a diszkriminációt és a rasszizmust jelképezi, a holland ünnepkörnek pedig nem lehet olyan eleme, amely bárki számára is félelemkeltő vagy sértő.

Nemcsak Ruttéra, hanem a holland közvéleményre is hatással voltak a tüntetések. Egy júniusi felmérésben a megkérdezettek 47 százaléka állt ki a hagyomány mellett, míg előző évben még 59 százalék. A nagyobb városok, mint Amsterdam és Rotterdam egyébként már korábban léptek, 2017-ben és 2019-ben is megtiltották Fekete Péter megjelenítését. Helyette kitalálták Roetpietet, azaz Kormos Pétert, akinek korommal van valamelyest bemázolva az arca, de nem kelt olyan benyomást, hogy fekete bőrű embernek van maszkírozva, és a szája sincs kifestve pirossal.

Rutte júniusban azt mondta, nem tiltaná be a hagyományt, az társadalmi nyomásra magától is meg fog változni, néhány év múlva például szerinte senki se lesz Fekete Péternek öltözve a karácsonyi felvonulásokon.

Nem a miniszterelnök az egyetlen politikus, aki megszólalt a témában. Geert Wilders, a bevándorlás- és iszlamizációellenes Szabadságpárt (PVV) például határozottan védelmébe vette Fekete Pétert. Rutte júniusi nyilatkozatai után a Twitteren azt írta, Fekete Péter egy ártatlan hagyomány, ami nem rasszista. Úgy fogalmazott, a kormányfő nem áll ki semmi mellett, a PVV azonban ragaszkodik a nemzeti hagyományokhoz, szóval számukra Fekete Péter mindig fekete marad. Hasonló véleményt fogalmazott meg Belgiumban a Flamand Érdek is.

A jobboldali párt az Európai Bizottsághoz fordult, amiért a Facebook támadást intézett a holland és flamand hagyományok ellen, önkényes cenzúrát gyakorol és letiltja a Fekete Pétert ábrázoló képeket. A flamand liberálisok (Open Vld) elnöke, Egbert Lachaert is azt írta a Twitteren, hogy Fekete Péter figurája nem rasszizmus.

Kapcsolódó írásaink