Külföld

Újabb nevekkel bővül az EU szankciós listája

A tagországok külügyminiszterei támogatják, hogy az unió büntetőintézkedésekkel sújtsa a fehéroroszországi választási bizottság és a helyi rendőrség vezetőit

Tiszteletben kell tartani Fehéroroszország szuverenitását és a lakosság akaratát, ezzel minden uniós külügyminiszter egyetért – közölte Szijjártó Péter pénteken Berlinben, ahol beszélt arról is, hogy kemény fellépés helyett párbeszédre van szükség Törökországgal.

Újabb nevekkel bővül az EU szankciós listája
Egyetértésben a V4-ek. Szijjártó Péter Ivan Korcok szlovák miniszterrel Berlinben
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Az Európai Unió újabb személyek ellen vezet be szankciókat a fehéroroszországi elnökválasztással kapcsolatban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Berlinben, az uniós tagországok külügyminiszerei informális tanácskozásának szüneté­ben.

A tárcavezető a közmédiának nyilatkozva kiemelte, hogy a tagországok egyetértenek a szankciós lista bővítésében. Az EU a fehérorosz választási bizottság vezetőit és az elnökválasztás után kezdődött tüntetésekkel szembeni fellépésben főszerepet vivő rendőri vezetőket sújtja majd büntetőintézkedésekkel.

A visegrádi négyek külügyminiszterei külön is egyeztettek, és elhatározták, felkérik Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőt, hogy írásos döntéshozatali eljárás révén minél hamarabb gondoskodjon a lista bővítéséről.
A tagországok külügyminiszterei Szijjártó szerint egyetértenek abban, hogy a fehéroroszországi változásoknak alkotmányos keretek között kell maradniuk, továbbá mindig tiszteletben kell tartani Fehéroroszország szuverenitását és a lakosság akaratát, emellett érvényesíteni kell geopolitikai szempontokat is.

A tárcavezető elmondta, hogy a következő hivatalos tanácsülésen az EU és Oroszország kapcsolata is napirendre kerül. Ebben az ügyben Szijjártó szerint „még mindig van egy erőteljes képmutatás”, hiszen az ukrán válság miatt Moszkva ellen bevezetett uniós szankciók nem érintik egyformán a tagállamokat. A legnagyobb nyugat-európai gazdaságok csaknem 25 százalékkal növelték Oroszországba irányuló exportjukat 2015 óta, míg hazánkat hátrányosan érintik a szankciók, ennek ellenére „soha nem törtük meg az EU egységét” – húzta alá. A miniszter szerint fontos, hogy uniós egység alakuljon ki a tagállamok energiaellátásának kérdésében is.

Szijjártó kiemelte, hogy egy Törökország felől elinduló újabb migrációs hullám először a nyugat-balkáni országokat állítaná kihívások elé, majd megérkezne a schengeni határokhoz, és a járvány miatt elképesztő egészségügyi kockázatot jelentene. Ezért a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett földgázmezők körüli török–görög és török–ciprusi viszállyal kapcsolatban az EU-nak az Ankarával szembeni kemény fellépés helyett az együttműködésre kellene összpontosítani – tette hozzá.

Lukasenka harckészültségbe helyeztette hadseregét


Harckészültségbe helyeztette pénteken a hadsereg állományának felét Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő, arra hivatkozva, hogy a „Nyugat fenyegeti az országot” – jelentette a BelTA helyi hírügynökség. Az elnök közölte azt is, hogy megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel: a két ország hadserege közös alakulatokat vet be, ha a Nyugat fenyegeti az országot, de egyelőre egyetlen orosz katona sem lépte át a fehérorosz határt. Angela Merkel német kancellár pénteken azt mondta, hogy megpróbált telefonon beszélni Lukasenkával, aki azonban erre nem volt hajlandó. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hangsúlyozta, Putyin abból indul ki, hogy nem kerül bevetésre Fehéroroszország területén az orosz rendvédelmi tartalék. Peszkov nem árulta el, hogy milyen létszámú és fegyverzetű erőkből áll a tartalék. A TASZSZ beszámolója szerint egyébként John Sullivan moszkvai amerikai nagykövet pénteken másfél órán át tárgyalt az orosz külügyminisztériumban, de a megbeszélésről nem volt hajlandó nyilatkozni a sajtónak.
(UT)

Kapcsolódó írásaink

„Ankara kezében van Európa biztonsága”

ĀAz unió keveset tett azért, hogy meg tudja védeni magát a migrációval szemben – közölte Szijjártó, aki szerint az EU-nak partneri együttműködésre kell törekednie Izraellel