Külföld

Több tízezren tüntettek Berlinben a járványügyi korlátozások ellen

Összesen mintegy háromszáz embert vett őrizetbe a német rendőrség szombaton Berlinben azokon a tüntetéseken, amelyeken a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések ellen tiltakoztak.

Több tízezren tüntettek Berlinben a járványügyi korlátozások ellen
Rendőrök szorítják kifelé a tüntetőket Berlinben a Reichstag előtti térről
Fotó: AFP/DPA/Christoph Soeder

Háromezer ember gyűlt össze az orosz nagykövetségnél, itt nagyjából 200 embert vettek őrizetbe, miután a tiltakozók egy csoportja üvegekkel és kövekkel dobálta meg a rendőröket, és „heves összetűzések” törtek ki - közölte Andreas Geisel belügyi szenátor, a tartományi rangú német főváros kormányának közrenddel kapcsolatos ügyekért felelős tagja, aki szélsőségesnek nevezte a tüntetőket. Hét rendőr megsebesült.

Szombaton összesen csaknem 38 ezer ember vett részt Berlinben különféle megmozdulásokon.

A legnagyobb tüntetés, amelyen egyes hírek szerint 21 ezren vettek részt, a Reichstag épületénél volt. A rendőrség szombat este feloszlatta a koronavírussal kapcsolatos kormányzati politika ellen tiltakozó tömeget. A résztvevők a dpa helyszíni tudósítása szerint megrohamozták a lépcsőn felsorakozó rendőröket, de a rendőrök visszaszorították őket. Dulakodás alakult ki, és a rendőrség paprikasprayt is bevetett.

Hasonló jelszavakat hangoztató - a koronavírus veszélyeit vitató, olykor a fertőzés létezését is tagadó -, bár jóval kisebb, néhány száz fős tiltakozó akciók voltak szombaton Londonban, Párizsban, Zürichben és Bécsben.

Kapcsolódó írásaink

Nem enyhül a járvány a környező országokban

ĀUkrajnában második napja jegyeztek fel rekordszámú új beteget - Még mindig háromszáz fölött a napi új esetek száma Horvátországban - Romániában közel 1400 fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt