Külföld

„Ankara kezében van Európa biztonsága”

Az unió keveset tett azért, hogy meg tudja védeni magát a migrációval szemben – közölte , aki szerint az EU-nak partneri együttműködésre kell törekednie Izraellel

Az Európai Uniónak be kell fejeznie az Izrael-ellenes, egyoldalú politikát, és a partnerségre kell helyeznie a hangsúlyt – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Berlinben az uniós tagországok külügyminisztereinek találkozóján, amelyen részt vett Gabi Askenázi, az izraeli diplomácia vezetője is.

„Ankara kezében van Európa biztonsága”
Heiko Maas német és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Berlinben
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Az informális tanácskozás szünetében a közmédiának nyilatkozva Szijjártó kiemelte: az EU-nak három fő feladata van az Izraelhez fűződő kapcsolatok területén. Az Izrael-ellenes politika helyett a partneri együttműködésre kell törekednie, emellett sürgősen össze kell hívni az EU–Izrael Társulási Tanácsot, illetve haladéktalanul be kell fejeznie az Izrael belső biztonságát veszélyeztető NGO-k pénzügyi támogatását – fejtette ki Szijjártó Péter.

Azzal kapcsolatban, hogy nő a feszültség Ciprus és Görögország, valamint Törökország között, a tárcavezető közölte: a magyar kormány óvatos megközelítést javasol az uniónak az Ankarával szemben hozott intézkedések ügyé­ben, hazánk a szankciók helyett párbeszédet sürget. Európa biztonsága ma Törökország kezében van, ha Ankara úgy döntene, hogy elengedi az ország területén élő több millió migránst, a bevándorlók gyorsan Magyarország déli határához érnének, ezt pedig el kell kerülni – hangsúlyozta Szijjártó, hozzátéve: az unió keveset tett azért, hogy meg tudja védeni magát a migrációval szemben, ez pedig megköti az európai döntéshozók kezét.

A kétnapos berlini találkozó kezdete előtt, a Facebookon közzétett videójában a tárcavezető elmondta, a tanácskozás napirendjén az EU–orosz és az EU–török kapcsolatok, valamint a fehéroroszországi helyzet is szerepel, pénteken pedig a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tanulságokat vitatják meg.

A visegrádi országok külügyminiszterei tegnap külön is egyeztettek a fehéroroszországi helyzetről.

A téma kapcsán Bogdan Aurescu román külügyminiszter az Agerpres hírügynökség szerint közölte, Bukarest támogatja, hogy az unió átfogó szankciókat fogadjon el Minszkkel szemben.

Kapcsolódó írásaink