Külföld

Felemelő gyűlést ígér Trump

„Az elnök nem olyan, amilyennek leírják”

A republikánus elnökjelölt-állító gyűlés mind a négy napján beszél Donald Trump amerikai elnök. Kabinetfőnöke az elnök testvéréről kikerült hangfelvétel kapcsán pedig azt mondta: csak egy újabb támadás.

Felemelő gyűlést ígér Trump
Donald Trump felemelő gyűlést ígér
Fotó: AFP/Getty Images/Drew Angerer

„Felemelő és pozitív” republikánus elnökjelölt-állító konvenciót ígért vasárnap esti interjújában Donald Trump amerikai elnök. Megjegyezte: nem hagyják válasz nélkül az őt és a republikánus politikusokat érő, szerinte hazug vádakat sem. „Ha nem válaszoltam volna mindig erőteljesen, akkor most nem ülnék itt” – fogalmazott Donald Trump.

A Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvenciója tegnap kezdődött, és négy napig tart, nagyrészt az online térben. Trumpot az első napon hivatalosan is elnökjelöltnek választották. Mindegyik napnak más a témája: az Ígéret földje, a Lehetőségek országa, a Hősök országa, és a Nagyszerűség országa. Trump mindegyik napon mond beszédet, de beszédet mondanak majd a gyermekei és a first lady, Melania Trump is. Megszólal többek között Mike Pence alelnök, Mike Pompeo külügyminiszter, Rudy Giuliani, New York egykori polgármestere, aki jelenleg Trump személyes ügyvédje, valamint republikánus képviselők és szenátorok. Rövid videóbejátszásokban hangot kap például az a missouri házaspár, aki pár héttel ezelőtt fegyverrel védte meg az otthonát a Fekete életek számítanak (BLM) tüntetőivel szemben.

Vasárnap egyébként Mark Mea­dows, a Fehér Ház kabinetfőnöke az ABC televíziónak adott interjúban kijelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök nővére, Maryanne Trump Barry kiszivárogtatott hangfelvétele egy újabb támadás az elnök ellen. A felvételt Mary Trump, az elnök rég elhunyt bátyjának lánya rögzítette titokban és adta át a The Washington Postnak.

A hangfelvételen Maryanne felkészületlennek, elvtelennek és hazudozónak nevezte az öccsét. A bevándorlás kapcsán pedig úgy fogalmazott: Donald Trump „csak a szavazóbázisához akar szólni. Nincsenek elvei”.

„Az elnök, akit megtiszteltetés ismernem, nem olyan ember, ahogyan leírják” – reagált Meadows az interjúban. A kabinetfőnök hangsúlyozta: „ez az elnök nemcsak felkészült, hanem többet tesz, mint bármelyik elnök, akinek munkáját korábban tanulmányoztam.”

Időközben bejelentették, távozik a Fehér Házból augusztus végén Kellyanne Conway belpolitikai tanácsadó családi okokra hivatkozva. Férje, George Conway pedig elhagyja a Lincoln Project nevű, Trump-ellenes republikánus csoportot.

Meglőtt fekete férfi miatt tüntettek

Erőszakossá fajuló tüntetések voltak helyi idő szerint vasárnap este Wisconsin amerikai szövetségi állam Kenosha nevű városában, miután rendőrök több lövéssel megsebesítettek egy fekete férfit. Az áldozatot, Jacob Blake-et súlyos állapotban szállították kórházba. A rendőrség kijárási tilalom bevezetésével vetett véget a tüntetéseknek. A rendőröket egy családon belüli konfliktushoz hívták ki. Magyarázat egyelőre nincs arra, hogy mi késztette a rendőröket a fegyverhasználatra. A közösségi médiában feltöltött egyik videó tanúsága szerint Blake egy autóhoz tartott, mögötte és az utca másik oldalán pedig két vagy több rendőr állt, majd amikor kinyitotta az autó ajtaját, és behajolt a kocsiba, egy vagy több rendőr több lövést leadott rá. Az érintett rendőröket a vizsgálat idejére felmentették a munkavégzés alól.
(UT)

Kapcsolódó írásaink