Külföld

Őrizetbe vették a fehérorosz ellenzéki testület két tagját

A fehérorosz hatóságok őrizetbe vették hétfőn az ellenzéki koordinációs tanács két tagját egy gyárbejáratnál - közölte a tanács szóvivője hírügynökségekkel.

Őrizetbe vették a fehérorosz ellenzéki testület két tagját
Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások az elnökválasztás óta
Fotó: AFP/Marina Serebryakova

Olha Kovalkovát és Szjarhej Dileuszkit a rendőrség különleges részlege vette őrizetbe a minszki traktorgyár bejáratánál, a hírügynökségek szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen váddal. Hivatalosan megerősítették az őrizetbe vétel tényét. A koordinációs tanács Kovalkova Facebook-oldalán közzétett nyilatkozata szerint engedély nélküli tömegtüntetés szervezésével vádolják őket.

Az ellenzék múlt kedden alakította meg a koordinációs tanácsot, amelynek az a célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról. Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is vannak. A hatóságok azonban csütörtökön büntetőjogi eljárást indítottak a testület ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával, majd őrizetbe vették a tanács két vezető tagját, Makszim Znak jogászt és Szjarhej Dileuszki traktorgyári munkást. Utóbbit most másodízben vették őrizetbe. Pénteken kihallgatták, de elengedték őket.  A tanács tagja az ellenzék vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja is, aki a napokban Litvániába menekült.

A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint hétfőn a gyárakban rendben megindult a munka, az üzemi sztrájkbizottságok munkabeszüntetésre szólító felhívásai ellenére. Aljakszandr Lukasenka elnök Grodnóban elhangzott beszédében szombaton azt követelte, hogy zárják be a sztrájkoló üzemeket.

Szjarhej Dileuszki, aki a minszki traktorgyár sztrájkbizottságának vezetője is, a hét végén azt mondta, hogy a gyár minden részlege dolgozik, de szerinte a légkör „vihar előtti csendre” emlékeztet. Közigazgatási eljárás keretében hétfőn őrizetbe vették a minszki vontatógyár sztrájkbizottságának elnökét, Aljakszandr Lavrinovicsot - közölte a minszki rendőrség szóvivője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség oldalán. Natalja Ganuszevics nem pontosította, hogy a férfi milyen jogsértést követett el.

Az orosz hírügynökség jelentésében azt írta, hogy számos fehérorosz vállalat számolt be sztrájkoló munkásokról, munkabeszüntetésekről. Ugyanakkor Raman Halovcsanka fehérorosz kormányfő adatai szerint a gazdaság reálszektorában minden vállalat normális rendben működik.

Korábban a Fehérorosz Demokratikus Szankszervezetek Szövetsége a RIA Novosztyival azt közölte, hogy az ország ipari nagyvállalatai sztrájkbizottságokat hoznak létre. A nemzeti sztrájkbizottság megalakítása hamarosan megtörténik. Sztrájkbizottságok alakulnak egyebek között a MAZ gépkocsi- és autóbuszgyárban, a Minszki Traktorgyárban (MTZ), a MAZ gépkocsi- és autóbuszgyárban, valamint a Belaz vontató- és földmunkagépeket gyártó vállalatnál.

A fehérorosz védelmi minisztérium hétfőn arról tájékoztatott, hogy előző este a litván-fehérorosz határ térségében a légierő megakadályozta, hogy államellenes jelszavakat tartalmazó léggömböket juttassanak a fehérorosz légtérbe. A Mi-24-es helikopterekkel végrehajtott akcióban nem került sor fegyverhasználatra a közlemény szerint.

Ezzel szemben a litván külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket adott át a fehérorosz félnek, mert állítása szerint egy Mi-24-es helikopter megsértette a litván légteret.

Kreml: A fehérorosz ellenzék nem törekszik együttműködésre Moszkvával

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy dokumentumai alapján a fehérorosz ellenzéki koordinációs tanács nem törekszik együttműködésre Moszkvával.

Peszkov elismerte, hogy Moszkvának nincsenek pontos ismeretei a testület platformjáról és követeléseiről, és azoknak a fehérorosz belügyekkel foglalkozó részébe nem is kíván beleszólni, de úgy látja, hogy egyes, a tanács tagjai által szövegezett, nyilvánosságra került dokumentumokban a hangsúly eltolódott az Oroszországgal folytatott együttműködéstől, és „minimális mértékben nyilvánul ki a szövetségesi viszony folytatásának szándéka”.

A szóvivő szerint nehéz megítélni, vajon az általa emlegetett iratok a tanács kiforrott álláspontját tartalmazzák-e. Hozzátette, hogy Moszkvának „jobban imponálnak” a szövetségesi kapcsolatok folytatásának pártján álló fehérorosz politikusok.

Egy nappal korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kifogásolta, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja a honlapján „nyíltan provokatív elemeket tartalmazó programot” tett közzé, amely rövidesen eltűnt. Ez egyebek között szorgalmazta Fehéroroszországnak az Eurázsiai Gazdasági Unióból és Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből, valamint a Szövetségi Államból való kilépését, illetve perspektivikusan az EU-ba és a NATO-ba való belépést és az orosz nyelvnek a kiszorítását. Cihanouszkaja egyébként nem tagja a koordinációs tanácsnak.

Peszkov hétfőn azt hangoztatta, hogy Moszkva nem folytat tárgyalásokat a testülettel, mert az egyet jelentene a fehérorosz ügyekbe való beavatkozással, és ezt mások esetében is helytelennek tartja. A fehérorosz erőszakszervezetek által elkövetett túlkapásokat fehérorosz belügynek minősítette.

Az orosz elnöki szóvivő nem kívánta kommentálni, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök - kiskorú fiával együtt - felfegyverkezve és golyóálló mellényben mutatkozott Minszkben. „Nem fogok válaszolni az ön kérdésére” - mondta az újságírónak, aki azt firtatta, hogy normális reakció volt-e Lukasenka részéről a géppisztolyos megjelenés.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom