Külföld

Lukasenka fogadkozott, hogy keményen rendet tesz

Elutasított párbeszéd, Cihanouszkaja Litvániában

Hiába reménykedett Szvjatlana Cihanouszkaja (képünkön) Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki elnökjelölt abban, hogy, mint fogalmazott, a minszki vezetés „meghallja a nép hangját”.

Lukasenka fogadkozott, hogy keményen rendet tesz
Szvjatlana Cihanouszkaja
Fotó: AFP/Paulius Peleckis

Szerinte ugyanis a polgárok azt akarják, hogy új, szabad és igazságos elnökválasztásokat tartsanak az állítólag elcsalt mostani helyett, amelyen Aljakszandr Lukasenka államfő nyolcvan százalék fölötti eredményt szerzett, miután bebörtönözte Cihanouszkaja férjét, eredeti ellenlábasát. Azóta – mintegy másfél hete – százezrek vonultak utcára, a rendőrök pedig példátlan keménységgel lépnek fel az alapvetően békés tiltakozók ellen. Az elnök ugyanakkor elutasította a párbeszédet az ellenzéki erőkkel és közölte, hogy kizárólag a munkáskollektívákkal hajlandó tárgyalni. Emellett fogadkozott, hogy a következő napokban rendet tesz az országban, és nem tűri el a támadásokat. Közben sulykolta, hogy a Nyugat Oroszország ellenében akarja felhasználni Fehéroroszországot, a lengyelek foga Grodno térségére fáj, Cihanouszkaját pedig „ujja köré csavarta a litván külügyminisztérium, a szakszolgálatok”. S mindennek betetőzésére a védelmi minisztérium pénteken bejelentette, hogy elrettentésül háromnapos hadgyakorlatot tart augusztus végén a lengyel határnál a fehérorosz hadsereg. Eközben Lettország és Észtország büntetőintézkedéseket vezetett be fehérorosz hivatalnokokkal szemben, valamint az EU és Washington is rápirított Minszkre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom