Külföld

Egymást vádolja beavatkozással Moszkva és Varsó

Az unió nem ismeri el a fehérorosz elnökválasztás eredményét, és szankciókat vezet be, Orbán Viktor átfogó geostratégiai terv létrehozására szólította fel a szövetséget

Célzott szankciókkal reagál az Európai Unió a fehérorosz elnökválasztásra és az azt követő tüntetésekre. Orbán Viktor a lengyel álláspont mellett állt ki a visegrádi egyeztetésen.

Egymást vádolja beavatkozással Moszkva és Varsó
Fény a sötétben: tüntetők telefonjaik lámpájával tiltakoznak Minszkben
Fotó: AFP/Sputnik/Viktor Tolochko

Háromra nőtt az Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő fehérorosz államfő augusztus 9-i újraválasztása ellen zajló tiltakozások halálos áldozatainak száma – jelentette az MTI a fehérorosz médiára hivatkozva. Előző este az ellenzéki elnökjelölt, Szvjat­lana Cihanouszkaja egyik munkatársa, Veranika Capkala, valamint az elnökválasztásból kizárt férje, Valerij Capkala Lengyelországba érkeztek. Maga Cihanouszkaja Litvániában van.

Rendkívüli videókonferencián vitatták meg szerdán az uniós állam- és kormányfők a fehérorosz helyzetet. Charles Michel, az Euró­pai Tanács elnöke bejelentette, EU nem ismeri el az elnökválasztás eredményét, és hamarosan szankciókat vezet be a választási csalásért és a tüntetők elleni erőszakért felelős személyek ellen. A belga politikus szerint „a fehérorosz választások nem minősíthetők sem szabadnak, sem tisztességesnek, és a nemzetközi standardoknak sem felelnek meg”. Ugyanaznap a litván külügyminiszter már be is jelentette, hogy 32 főt – köztük Lukasenka elnököt – beutazási tilalommal sújtanak.

A videókonferencia előtt a visegrádi négyek külön is egyeztettek. Orbán Viktor kormányfő ismét a lengyel álláspont mellett állt ki, amelyet, mint mondta, minden V4-es partner támogat. Később a tanácskozáson arra szólított fel, hogy a fehérorosz válság után kialakult helyzetben az Európai Unió mielőbb készítsen valódi, átfogó geostraté­giai tervet, amelynek az emberi jogi és demokratikus vonatkozásokon kívül katonai és gazdasági szempontokat is tartalmaznia kell. A fehérorosz helyzettel kapcsolatban a V4-es államfők – köztük Áder János magyar köztársasági elnök – is állást foglaltak, közös közleményükben a tüntetőkkel szembeni erőszak beszüntetésére szólították fel a fehérorosz hatóságokat.

A minszki vezetés külső beavatkozástól tarthat, Viktar Hrenyin védelmi miniszter ugyanis utasítást adott a katonai jelenlét megerősítésére Grodno térségében, a lengyel-litván határ mentén. A külső beavatkozást egyébként Varsó és Moszkva is elutasította. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a szerdai tanácsülés után beszélt arról, hogy a demokratikus folyamatot a nemzetnek kell irányítania, nem külső szereplőknek. Egyértelműsítette, ezzel Oroszországra céloz, hiszen Lukasenka rendszeresen egyeztet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A Kreml szerint viszont nem az orosz, hanem a balti és a lengyel kormány, valamint az Európai Unió avatkozik be Fehéroroszország ügyeibe.

Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter tegnap közölte, senki sem vitatja, hogy szükségesek a változások Fehéroroszországban, de ennek nem polgári engedetlenség vagy egy forradalom a megfelelő módja.

Összecsapás Sorossal


Lukasenka legjobb tanítványának nevezte Orbán Viktort a Magyar Narancsnak adott interjújában Soros György. Az Egyesült Államokban élő milliárdos saját alapítványa és egyeteme, a CEU kitessékelése példájával illusztrálta a szerinte fennálló párhuzamot a fehérorosz diktátor és a magyar miniszterelnök között, és az akadémiai szabadság megfojtásáról elmélkedett. Sorosnak Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője válaszolt egy Facebook-bejegyzésben, amelyen a miniszterelnök látható, akit éppen a szocialista rendőrség vegzál egy nyolcvanas évekbeli előállítása alkalmával. „Orbán Viktor viszonya a diktatúrákhoz az alábbi képen jól látható. Ez a Fidesz válasza Soros György hazugságára” – írta. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely pedig arról beszélt a kormányinfón, hogy Soros kijelentése olyan abszurd, mintha az ő tevékenységét hasonlítanák náci propagandához, a XXI. Század Intézet pedig a „Soros-birodalom” balkáni terjeszkedéséről írt elemzést.
(ZV)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom