Külföld

A nemzetközi közösséghez fordult Cihanouszkaja

Újabb tüntetések kezdődtek Minszkben a hivatalos végeredmény közzététele után,a Litvániába menekült ellenzéki jelölt tárgyalna a fehérorosz vezetéssel

Nem minősíthető forradalomnak a fehéroroszországi helyzet Jurij Karajev belügyminiszter szerint. A fehéroroszországi politikus erről a helyi ONT televíziónak beszélt, hozzátéve: az erőszakot a fejekben kell megállítani.

A nemzetközi közösséghez fordult Cihanouszkaja
Újraszámlálást vagy a választások megismétlését követelik a tiltakozók
Fotó: AFP/Sergei Supinsky

A hivatalos végeredmény szerint a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékával győzött a választáson, de az ellenzék kétségbe vonja a voksolás tisztaságát. A TASZSZ hírügynökség pénteken közölte, hogy a fehérorosz hatóságok szabadon engedték az összes tüntetőt, akiket az elmúlt napok tömeges tüntetésein vettek őrizetbe. A Litvániában tartózkodó ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja a YouTube-on közzétett videójában az elnökválasztáson leadott szavazatok újraszámlálását követelő online petíció aláírására buzdította híveit. Cihanouszkaja az erőszak befejezését kérte a tüntetőktől. „A nemzetközi közösséghez, az európai országokhoz fordulok azzal a kéréssel, hogy segítsenek megszervezni a tárgyalásokat a fehérorosz hatóságokkal” – szögezte le.

Több ezer tüntető vonult tegnap, a hivatalos végeredmény közzétételét követően a minszki Függetlenség terére, a fehérorosz kormány székházához. A tüntetők egy része a szavazatok újraszámlálását követeli, mások a voksolás megismétlését akarják elérni. Azt skandálták, hogy „Szvjatlana (Cihanouszkaja) a mi elnökünk”. A fehérorosz különleges alakulat több tucat tagja vonult a kormány székháza elé. A biztonsági erők láncot alkotva védik az épületet, a rohampajzsokat viszont a földre engedték. A tüntetők ezt üdvrivalgással fogadták, fiatal lányok szaladtak a katonákhoz, megölelték, és virágot ajándékoztak nekik.

Lukasenka tegnap este nyugalomra és a tiltakozó akciók beszüntetésére intette a tüntetőket. „Ne merészkedjetek most az utcákra! Értsétek meg, hogy ágyútölteléknek használnak benneteket és gyermekeiteket!” – figyelmeztetett a fehérorosz elnök, aki szerint külföldi „agresszió kezdődött az ország ellen”. Mindazonáltal önmérsékletre intette a biztonsági erők tagjait fellépésük során.

Nincs egyértelmű eredménye az uniós megbeszélésnek

További szankciók meghozatalára van szükség azokkal szemben, akik megsértették a demokratikus értékeket vagy visszaéltek az emberi jogokkal Fehéroroszországban – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós külügyminiszterek rendkívüli tanácskozását megelőzően pénteken. A rendkívüli ülés a hétvégi fehéroroszországi elnökválasztás nyomán kialakult állapotokkal, a libanoni robbanást követő fejleményekkel, a Földközi-tenger keleti medencéjében zajló konfliktussal, valamint a venezuelai helyezettel foglalkozott. A Reuters előzetes információi szerint az előkészítő munka során Magyarország csak korlátozott szankciók bevezetését támogatta Minszk ellen. Egyébként a tanácskozáson hazánkat dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár képviselte. A megbeszélés eredményéről lapzártánkig ellentmondásos nyilatkozatok láttak napvilágot: míg Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszer azt nyilatkozta, az uniós országok egyéni szankciókat vezetnek majd be, addig német kollégája, Heiko Maas szerint az Európai Unió bevezet majd új korlátozásokat Fehéroroszország ellen.
(UT)

Kapcsolódó írásaink