Külföld

A radikális baloldali Kamala Harris lesz Joe Biden alelnök-jelöltje

Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltjének alelnök-jelöltje - jelentette be kedden délután Delaware-ban kiadott közleményében Biden kampánycsapata.

A radikális baloldali Kamala Harris lesz Joe Biden alelnök-jelöltje
Biden bemutatta alelnökjelöltjét
Fotó: AFP

Az 55 éves szenátor, aki korábban ügyész volt Kaliforniában, az első afroamerikai női alelnökjelölt az Egyesült Államok történetében.

Percekkel azt követően, hogy Joe Biden bejelentette a hírt, demokrata párti politikusok egész sora dicsérte, és történelminek minősítette a döntést.

Barack Obama volt elnök szerint Biden „nagyon jól” döntött. Harris „ideális partner lesz ahhoz, hogy segítsen (Bidennek) megküzdeni az Amerikát jelenleg és a következő években érő, igazi kihívásokkal” - fogalmazott közleményében Barack Obama. Joe Biden az Obama-adminisztráció alelnöke volt.

Amy Klobuchar, minnesotai szenátor - aki maga is indult a Demokrata Párt elnökjelöltségéért, és jó ideig a potenciális alelnökjelöltek között szerepelt - a Fox televíziónak Harris felkészültségét és politikai tapasztalatait emelte ki.

Az afroamerikai Stacey Abrams, akinek neve szintén lehetséges alelnökjelöltként forgott, a Twitteren közzétett bejegyzésében együttműködést ígért „a Biden-Harris-párosnak”, és méltatta, hogy Joe Biden „az ország minden sarkára odafigyel”.         

Gratulált Harrisnak az alelnökjelöltségért versenyben volt többi politikusnő is. Susan Rice, Barack Obama afroamerikai volt nemzetbiztonsági tanácsadója „kitartó és úttörő politikusnak” nevezte a kaliforniai szenátort, Karen Bass képviselő pedig a Twitteren Harris igazságért folytatott küzdelmét dicsérte. „Kamala Harris nagyszerű választás” - írta a szintén afroamerikai Bass.

Jim Clyburn, dél-karolinai fekete politikus, a képviselőház rangidős demokrata párti tagja az MSNBC televíziónak azt nyilatkozta, hogy Kamala Harris kiválasztásával a demokraták mozgósítani tudják majd a választókat novemberben. „Most az a legfontosabb, hogy minél több embert elvigyünk a szavazóurnákhoz” - fogalmazott Clyburn, akinek nagy szerepe volt a tavaszi előválasztások során Biden elfogadottságának erősítésében az afroamerikai közösségek körében.

Los Angeles demokrata párti polgármestere, Eric Garcetti, aki a Biden-kampány egyik társelnöke, „kedves barátjának” nevezte Kamala Harrist, és megjegyezte, hogy személyében a kisemberek igazi szövetségesre leltek a hatalom folyosóin.

Hillary Clinton, az Obama-kormányzat volt külügyminisztere és a demokraták elnökjelöltje 2016-ban, a Twitteren azt írta: Harris „már bizonyította, hogy milyen hihetetlen vezető és közszolga”.     

Donald Trump elnök keddi sajtókonferenciáján újságírói kérdésre radikális baloldalinak nevezte Kamala Harrist. Felidézte a szenátornő szerinte agresszív viselkedését Brett Kavanaugh főbíró meghallgatásán. „Nagyon komisz volt” - fogalmazott Trump. Felidézte azt is, hogy az előválasztások során Harris többször is rasszistának nevezte Bident és „tiszteletlen volt vele”.

Katrina Pierson, Trump kampánytanácsadója közleményt adott ki, amelyben „hamisnak” nevezte Harrist. Mint írta, Harris „vidáman magáévá tette a radikális baloldal elképzeléseit, több ezermilliárd dollárt kitevő új adók bevezetésére és az egészségbiztosítás Bernie Sanders (vermonti szenátor) által meghirdetett államosítására szólított fel”. Pierson szerint Harris jelölése a „bizonyíték arra, hogy Biden csak egy üres váz, amely a baloldal radikálisainak szélsőséges programjával van tele”.

Kapcsolódó írásaink

Tombolnak a bűnbandák Svédországban

ĀA baloldali kormány nem hajlandó elismerni a kapcsolatot a bevándorlás és a növekvő bűnözés között – mondta lapunknak Gustav Kasselstrand ellenzéki politikus

Nő a nyomás az olasz kormányon

ĀBizalmatlansági indítványt készít elő a Giuseppe Conte által vezetett kabinet ellen a jobboldali ellenzék, amiért kritikus helyzetbe sodorták az országot