Külföld

Nő a nyomás az olasz kormányon

Bizalmatlansági indítványt készít elő a Giuseppe Conte által vezetett kabinet ellen a jobboldali ellenzék, amiért kritikus helyzetbe sodorták az országot

Kemény bírálja a jobboldali ellenzék Giuseppe Conte kormányát, amiért rosszul kezelte a koronavírus-válságot. Szakértők is úgy vélik, a baloldali vezetés későn lépett és akkor is rosszul: nem kellett volna az egész országot lezárni.

Nő a nyomás az olasz kormányon
Súlyos visszaélésekkel vádolja az olasz miniszterelnököt a jobbközép ellenzék
Fotó: AFP/ANSA/Fabio Frustaci

Giuseppe Conte kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt készítenek elő a jobbközép ellenzéki szövetség frakciói. Súlyos visszaélésekkel vádolják a miniszterelnököt a koronavírus okozta egészségügyi vészhelyzet kezelésében.

Az Olasz Testvérek párt (FdI) már hetek óta követeli a vészhelyzet kezelésére létrehozott technikai–tudományos bizottság szakvéleményének közzétételét. Az ellenzék számára gyanússá vált, hogy a pandémia kezdeti szakaszában csak a szakértői vélemények egy részét hozták nyilvánosságra: a lombardiai Nembro és Alzano „vörös zónának” nyilvánításáról szóló dokumentumoknak csak a kivonatát közölték.

Az Il Messaggero napilap elsőként foglalkozott részletesen az üggyel, majd sorra a nagyobb sajtóorgánumok is. Az egészségügyi vészhelyzet legégetőbb heteiben, a februártól áprilisig tartó időszakban Conte súlyos hibákat követett el a pandémia kezelésében. Az éles vita a vörös zónákról és az ország teljes lezárásáról szól.

Áprilisban Giorgia Meloni az FdI által felállított tudományos csoport véleményére támaszkodva többször hangsúlyozta, hogy elegendő lett volna csak a vörös zónák lezárása. Az ellenzéki párt szerint az ország kevésbé érintett tartományait kiemelt egészségügyi óvatossággal kellett volna kezelni, de szabadon, illetve az oktatási intézményeket is meg lehetett volna nyitni. Meloni több alkalommal adott hangot véleményének, Conte azonban kitartott az ország szigorú lezárása mellett. „Nem hallgattak meg, de nincs mit csodálkozni, hiszen Conte a szakértők véleményét sem vette figyelembe” – nyilatkozta a sajtónak Meloni.

Az utólag a nyilvánosság elé tárt március 7-i véleményekből ugyanis az derül ki, hogy a szakértők csupán az ország részleges lezárását javasolták. Két nappal később a kormány az ország egész területére érvényes kijárási tilalmat rendelt el. Conte azzal indokolta döntését, hogy az északi tartományok lezárását megelőzően tömegesen délre távozók miatt, az ország védelmében döntött az általános lezárásról. Az Olasz Testvérek elsősorban Conte felelősségre vonását célozzák, amiért önhatalmúlag, nem átlátható módon járt el a járvány kezdeti időszakában. Túl későn zárta le az országot, de túl hosszú időn keresztül tartotta vesztegzár alatt. Csupán az északi tartományok gócpontjait kellett volna lezárnia, így elkerülhető lett volna az egész országot magával sodró gazdasági zuhanás – véli a párt.

Számos szakértői vélemény is sajtóvisszhangot kapott, amelyek az FdI meglátását támasztják alá. Andrea Crisanti, a Padovai Egyetem mikrobiológus professzora az Il Messaggero hasábjain úgy fogalmaz, Conte nagyot hibázott azzal, hogy az egész országot lezárta. A professzor már február 27-én Lombardia és Észak-Olaszország vörös zónáinak azonnali lezárását javasolta, de nem az egész országét, ahogyan azt március 11-én Conte elrendelte.

A közép- és dél-olaszországi tartományok lezárását indokolatlannak ítélik meg a helyi vezetők is. A három hónapos karantén apokaliptikus helyzetet idézett elő Calabria tartományban. A vészhelyzet kezdete óta csupán 1231 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, miközben 23 ezer személy veszítette el munkahelyét, a tavalyi évhez képest nyolcmillió turistával kevesebb keresték fel, 53 ezer vállalkozás állt tétlenül három hónapon keresztül. A déli tartományokba június hónapban se tértek vissza a turisták. A hetvenszázalékos visszaesés becslések szerint húszmilliós bevételkiesést okozott.

Kapcsolódó írásaink