Külföld

Támadás a Fehér Ház ellen: fegyvertelen fenyegető

Lövések szakították meg Donald Trump elnök sajtótájékoztatóját

Lövések dördültek a Fehér Háznál helyi idő szerint hétfő délután. Az épületben sajtókonferenciát tartó Donald Trump amerikai elnököt, mondatát megszakítva, a titkosszolgálat egyik munkatársa kikísérte a teremből.

Amikor rövid idő múlva Trump visszatért, elmondta: „Úgy tűnik, hogy egy személyt a titkosszolgálat lelőtt”. Hozzáfűzte, hogy a titkosszolgálat „uralja a helyzetet”. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy eszébe sem jutott, hogy ne térjen vissza a sajtótájékoztatóra. Sajtóinformációk szerint egy férfi azt állította a Fehér Házat védő titkosszolgálati őröknek, hogy fegyver van nála, majd fenyegető mozdulatokat tett, mire egyikük meglőtte. A férfit kórházba szállították, kiderült: fegyvertelen volt.

A sajtókonferencián egyébként Trump tájékoztatást adott a koronavírus-járványról, és kitért arra, hogy az immár nyilvánosságra hozott dokumentumok is bizonyítják, hogy a 2016-os választási kampány idején az Obama-adminisztráció megfigyelte, lehallgatta őt és munkatársait.

Az elnök megerősítette, foglalkoztatja a lehetőség, hogy az elnökjelöltséget elfogadó beszédét Gettys­burgben tartja. Korábban Trump arról beszélt, hogy a beszédet a Fehér Házból sugározzák majd, azonban ezt sokan kritizálták, mert az elnöki hatalmat keverné a kampánnyal. A pennsylvaniai Gettys­burg városka az amerikai polgárháború (1861–1865) egyik nagy és sorsdöntő csatájának helyszí­ne, ahol Abraham Lincoln elnök mondta el híres, nemzetet egyesítő beszédét.

Időközben több mint száz afro­amerikai híresség újabb nyílt levélben kérte Joe Bident, a demokraták várható elnökjelöltjét, hogy fekete amerikai nőt válasszon alelnökjelöltjéül. A demokrata Joe Biden várhatóan a héten jelenti be, hogy ki lesz az alelnökjelöltje.

Kapcsolódó írásaink