Külföld

Tombolnak a bűnbandák Svédországban

A baloldali kormány nem hajlandó elismerni a kapcsolatot a bevándorlás és a növekvő bűnözés között – mondta lapunknak Gustav Kasselstrand ellenzéki politikus

A jelentős részben bevándorlók alkotta bűnbandák háborújáról beszélt egész Svédország az elmúlt két hétben egy újabb ártatlan áldozat halála miatt. A baloldali kormány azt ígérte, eltünteti a fegyvereket a svéd utcákról, de mindeddig nem sikerült ezt teljesítenie.

Ismét középpontba került Svédországban a növekvő bűnözésről szóló vita egy hónap eleji, tragikus esemény után. Augusztus másodikára virradóra Stockholm Norsborg nevű elővárosában, egy benzinkút közelében lelőttek egy 12 éves kislányt. A támadás nem ellene irányult, hanem két, golyóálló mellényt viselő bűnöző ellen. A svéd sajtó szerint a kislány a bandaháborúk újabb ártatlan áldozata.

Az ügy a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot keltett. A Politico brüsszeli kiadása is beszámolt róla, hogy Mikael Damberg svéd belügyminiszter nagyobb támogatást ígért a rendőrségnek a gyilkosságot követően. A lap emlékeztetett, a tárcavezető szavait némileg árnyalja a tény, hogy a Stefan Löfven vezette szociáldemokraták már hat éve kormányon vannak. A baloldali kormány második ciklusa félidejénél jár, és egyre többen kérdőjelezik meg, valóban elkötelezett-e a bandaháborúk és a bűnözés felszámolása iránt.

Johan Forssell kereszténydemokrata politikus nemrég az Aftonbladet hasábjain megjelent publicisztikájában úgy fogalmazott, a kormány mindig azt mondja, hogy jó úton jár az ország, vizsgálatok sorát indítják, a lövöldözések száma mégis egyre csak nő. Ez év első felében 61 lövöldözés volt Stockholmban, nyolcan meghaltak és 27-en megsérültek. A tavalyi év azonos időszakában negyven lövöldözés volt, tíz halálos áldozattal és 14 sérülttel.

Stefan Hector stockholmi rendőrségi vezető elmondása szerint a halálos kimenetelű összetűzések száma 2012 óta folyamatosan nő, egyre többször vetnek be a rivális bandák egymással szemben lőfegyvereket, gránátokat, robbanószereket. A Novus közvélemény-kutató felmérései szerint a növekvő bűnözés évek óta a lakosság három legnagyobb aggodalma között van. Egy másik kutatás szerint pedig nyolc éve nem volt ilyen magas azoknak az aránya, akik szerint a fővárosuk nem biztonságos.

Löfven évek óta ígéri, hogy felszámolják a bűnözést Svédországban, a baloldali politikus egy tavalyi beszédében is úgy fogalmazott, a fegyvereknek el kell tűnniük az utcákról. A szavazók egyre kevésbé bíznak a szociáldemokratákban, a Politi­co által idézett kutatások szerint a jobboldali ellenzéki pártokat hitelesebbnek tartják a bűnözés elleni harc kérdésében.

Svédország egyre erőszakosabbá válik, egyértelmű, hogy a kormány nem tudja biztosítani a rendet és a törvények betartását – hangsúlyozta lapunknak Gustav Kasselstrand, a jobboldali Alternatíva Svédországnak (AfS) párt elnöke. A bűnbandák áldozatai nem csak más bűnözők, hanem olyan ártatlan emberek is, akik egyszerűen csak rossz helyen voltak – mutatott rá a politikus. Kasselstrand emlékeztetett, távolról sem a norsborgi eset az első a sorban, de ez volt eddig a legmegdöbbentőbb, ezért is rea­gáltak rá az emberek országszerte. A politikusok viszont – véli Kasselstrand – nem tesznek semmit, Löfven is csendben van. „A közvetlenül Svédország elhibázott migrációs politikájához kötődő bűnözésről szinte sose beszél a kormány, de ha mégis, akkor sem hajlandó elismerni a kapcsolatot a bandaháborúk és a bevándorlás között” – magyarázta. Az ellenzéki politikus szerint a helyzet a közeljövőben biztosan nem fog javulni, mert a baloldali kormánynak fogalma sincs, hogyan kezelje a problémát. Kasselstrand szerint származási országukba kell kitoloncolni a bűnbandák tagjait, amíg ez nem történik meg, csak nőni fog a bűnözés.

Kapcsolódó írásaink