Külföld

Fontolgatja a tüntetések ideiglenes betiltását Berlin

Vita alakult ki Németországban a múlt szombati berlini tüntetés nyomán. A hatóságok szerint a húszezer fős, a járványügyi korlátozások ellen tiltakozó tömeg nem tartotta be a távolságtartási szabályokat, a politikusok többsége szigorításokat sürget.

Fontolgatja a tüntetések ideiglenes betiltását Berlin
Németországban a szombati tüntetés miatt vita robbant ki arról, a jelen helyzetben meg lehet-e tartani a demonstrációkat
Fotó: AFP/John MACDOUGALL

Határozottan elítélte a múlt hétvégi berlini tüntetés résztvevőinek magatartását Angela Merkel német kancellár. A járványügyi korlátozások ellen szervezett tüntetésen történtek elfogadhatatlanok – jelentette ki hétfőn Ulrike Demmer kormányszóvivő-helyettes a Süddeutsche Zeitung című lap szerint. Hozzátette: a véleménynyilvánítás szabadsága miatt egy demokráciában a békés tüntetések ezekben a nehéz időkben is fontosak, ugyanakkor a kormány elítéli a higiéniai szabályok súlyos megsértését, az elhangzott embertelen kijelentéseket, valamint a sajtó munkájának akadályozását.

A megmozdulás napját követő hétfőn Frank-Walter Steinmeier videóüzenetében elővigyázatosságra intette a lakosságot. „Néhány ember felelőtlensége mindannyiunk számára kockázatot jelent” – figyelmeztetett a német államfő, úgy folytatva: „ha most nem vagyunk különösen óvatosak, nemcsak az emberek egészségét veszélyeztetjük, de kockáztatjuk a társadalom, a gazdaság és a kulturális élet helyreállítását is”.

Németországban a tüntetés miatt vita robbant ki arról, a jelen helyzetben meg lehet-e tartani a demonstrációkat. A szövetségi belügyminisztérium egyik szóvivője közölte, a higiéniai és távolságtartási szabályok betartatásáért a megmozdulásokon az önkormányzati és állami hatóságok felelősek, a szabálysértőket pedig következetesen meg kell büntetni. Azzal kapcsolatban, hogy a jövőben betilthatják-e a tüntetéseket, annyit reagált: amennyiben a résztvevők nem hajlandók betartani a szabályokat, felmerül a kérdés, megengedhető-e egy demonstráció megtartása.

Stephan Mayer, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Rhein-Neckar-Zeitungban megjelent vendégcikkében azt írta, a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadsága minden állampolgár számára alapvető jog, de csak akkor, ha egy tiltakozáson nem történik jogsértés és a résztvevők nem jelentenek veszélyt a közbiztonságra. A szabályok betartatása érdekében az államtitkár szigorúbb határozatok megalkotását sürgette.

Hasonló véleményen volt Armin Schuster, a szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottságának tagja, aki a Rheinische Post című lapnak arról beszélt, a demonstrációkat csak sokkal szigorúbb követelmények mellett lehet engedélyezni.

A német rendőrség szakszervezetének alelnöke, Jörg Radek az Augsburger Allgemeine Zeitungnak azt mondta, a hatóságoknak alaposabb vizsgálat után kellene dönteni a tüntetések engedélyezéséről, ehhez pedig a politikának kell iránymutatást adnia.

Christine Lambrecht igazságügyi miniszter mindenesetre ellenzi a tüntetések betiltását. A tárcavezető a Der Spiegelnek nyilatkozva hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartja, hogy az emberek kinyilváníthassák véleményüket. A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében hozott szabályok szándékos megsértését ugyanakkor zavarónak és elfogadhatatlannak nevezte.

Türingia tartomány belügyminisztere, a szociáldemokrata Georg Maier úgy véli, a tüntetéseket engedélyezni kell, de a tiltakozóknak be kell tartani a szabályokat, ellenkező esetben az eseményt be kell szüntetni. A gyülekezés szabadsága a demokrácia nagy értéke, amelyet különösen ilyen időkben nem szabad megkárosítani – tette hozzá.

A YouGov közvélemény-kutató felmérése szerint egyébként a németek 77 százaléka szankcionálná a távolságtartási szabályokat vagy a maszkviselési kötelezettséget be nem tartó tüntetőket.

Kapcsolódó írásaink