Külföld

Trump több nagyvárosba is szövetségi erőket küldene az erőszak megfékezésére

Donald Trump amerikai elnök Chicago és Albuquerque mellett más amerikai nagyvárosokba is szövetségi rendfenntartó erőket kíván küldeni az elharapódzó erőszakos bűnözés megfékezésére - tudatta közleményében csütörtökön a Fehér Ház.

Trump több nagyvárosba is szövetségi erőket küldene az erőszak megfékezésére
Trump szövetségi rendfenntartók segítségével fékezné meg a sok helyen elharapózó erőszakos bűncselekményeket
Fotó: AFP/Jim Watson

A közlemény szerint az elnök néhány héten belül Clevelandbe, Detroitba és Milwaukee-ba is küld szövetségi erőket.

Donald Trump szerdán a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján William Barr igazságügyi miniszterrel közösen jelentette be, hogy szövetségi rendfenntartókat küld Chicagóba és az új-mexikói Albuquerque városába.

Mint fogalmazott: „az elmúlt hetekben sokkoló mértékben megnőtt a lövöldözések, gyilkosságok és gyűlöletes erőszakos bűncselekmények száma”, és kijelentette, hogy „ennek a vérfürdőnek véget kell vetni”.

William Barr akkor hozzátette, hogy a Missouri államban lévő Kansas Citybe is küldenek szövetségi erőket. A tárcavezető pontosította azt is, hogy ezeket a szövetségi erőket nem szabad összekeverni az erőszakba torkolló tüntetésekre reagáló szintén szövetségi rendfenntartókkal, akik elsősorban a szövetségi épületeket, emlékműveket, szobrokat és az emberi életeket védik, a többi között például az oregoni Portland városában.

Az amerikai kormányzat Operation Legend (Legend Hadművelet) néven átfogó programot indított az egyes amerikai városokban eluralkodott erőszakos bűncselekmények és általában a bűnözés ellen. A programot egy Legend Taliferro nevű négyéves kisfiúról nevezték el, akit június végén Kansas Cityben lőttek agyon.

A szövetségi rendfenntartók telepítését az érintett nagyvárosok polgármesterei - valamennyien demokrata párti politikusok - szerdán közös nyílt levélben ellenezték.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom