Külföld

„Magyarországnak és Portugáliának is érdeke a hatékony uniós Afrika-stratégia megvalósítása”

Bár Magyarország és Portugália sok tekintetben különbözik egymástól, mindkét ország érdeke a hatékony európai uniós Afrika-stratégia megvalósítása - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön

„Magyarországnak és Portugáliának is érdeke a hatékony uniós Afrika-stratégia megvalósítása”
Szijjártó Péter (balra) az űripart érintő megállapodást is kötött Portugáliában
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető lisszaboni látogatásáról beszámolva kifejtette: Magyarország és Portugália két teljesen eltérő földrajzi elhelyezkedésű ország, teljesen eltérő a történelmük is, ebből fakadóan sok nemzetközi kérdést természetesen másként is látnak. Ez azonban nem zárja ki, hogy Magyarország számára fontos, sőt stratégiai fontosságú nemzetközi ügyekben együttműködjenek - mutatott rá.

Kiemelte: a migráció tekintetében is sok mindent másként látnak, de van egy olyan pont, amelynek a megvalósítása Magyarországnak is hatalmas segítséget jelentene. Portugália szeretné, ha az Európai Unió egy valóban létező és hatékony Afrika-stratégiát állítana össze, és ebben Magyarország is érdekelt, mert az Európára nehezedő migrációs nyomás ellen az egyik eszköz a határok védelme, a másik pedig a kiáramlás megelőzése Afrikából - vélekedett.

Azt mondta, ezt úgy lehet megelőzni, ha Afrikában gazdasági és szociális szempontból is olyan fejlesztési programokat hajtanak végre, amelyek világossá teszik: az afrikai emberek jövője Afrikában van, ezért nem indulnak meg tömegesen Európa irányába.

Objektum doboz

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország ebben a folyamatban kész aktívan részt venni, már most is évente több mint ezer ösztöndíjas helyet adnak afrikai hallgatóknak magyarországi egyetemeken, tíz afrikai országban folytatnak vízgazdálkodásra fókuszáló fejlesztési programot és összesen 90 millió dollárnyi olyan kötöttsegély-hitelprogram zajlik a kontinensen, amelyet a magyar kormány finanszíroz.

Tehát ha Portugáliát támogatva az EU létre tud hozni egy valóban hatékony Afrika-stratégiát, akkor meg lehet akadályozni a nagymértékű kiáramlást onnan Európa irányába - magyarázta.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy ugyancsak fontos területe a kétoldalú együttműködésnek a gazdaság. Jelentős a Richter részesedése a portugál piacon, a Hell termékeit is több ezer helyen forgalmazzák itt, és létrejött egy magyar-portugál közös alap 7 milliárd forint értékben olyan magyar és portugál kis- és közepes vállalkozások támogatására, amelyek eredményesek a digitális átállás területén - közölte.

Elmondta: most egy újabb high-tech iparággal bővítik az együttműködést, ez az űripar. Portugália komoly műholdfejlesztési és -kilövési kapacitáson dolgozik, és Magyarország is dolgozik a műholdprogramján: két kisműholdja már az űrben van, a harmadik felbocsátása küszöbön áll, 2024-től pedig egy nagy műhold Föld körüli pályára állítására lesz jogosultsága. Tehát az együttműködés Portugáliával a magyar űripar jövője szempontjából is rendkívül fontos, és most alá is írtak egy együttműködési megállapodást - közölte a tárcavezető.

A kölcsönös tisztelet határozza meg Portugália és Magyarország viszonyát

A kölcsönös tisztelet határozza meg Portugália és Magyarország viszonyát, elfogadva azt, hogy bizonyos kérdésekről mást gondolunk - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Lisszabonban portugál hivatali partnerével, Augusto Ernesto dos Santos Silvával közös sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, mindenki tisztában van a magyar kormány migrációellenes álláspontjával, miközben a portugál kormánynak más politikája van. Ugyanakkor van egy közös pont, ahol nagyon hatékonyan és erőteljesen együtt fogunk dolgozni az elkövetkező időszakban, ez pedig az a törekvés, hogy az Európai Uniónak legyen hatékony Afrika-stratégiája - tette hozzá.

A magyar külügyminiszter szerint olyan fejlesztéseket szeretnének megvalósítani, amelyek javítanák az Afrikában élő emberek életkörülményeit, lehetővé téve az afrikai embereknek, hogy Afrikában találják meg jövőjüket.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy Magyarország kötött segélyhitel- és fejlesztési programokkal segíti az afrikai országokat, és több mint ezer ösztöndíjat biztosít afrikai hallgatóknak.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte a gazdasági együttműködés jelentőségét. Elmondta, hogy egy 7 milliárd forintos magyar-portugál pénzügyi együttműködési alapot hoztak létre, amelyből a digitalizáció és digitális fejlesztések területén tevékenykedő magyar és portugál közepes vállalkozásokat támogatnak.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a nap folyamán aláírták az űripari együttműködési megállapodást, amelynek nyomán Portugália és Magyarország együtt fognak működni a modern műhold technológiák kifejlesztésében, a műholdas adatok cseréjében, valamint a robottechnológiai és a távközlési fejlesztésekben.

Az együttműködés további területeként az oktatást említette Szijjártó Péter, kiemelve, hogy Magyarországon négy egyetemen és nyolc középiskolában oktatnak portugál nyelvet. Elmondta, hogy szeretnék, ha több magyar fiatalnak lenne lehetősége a portugál nyelv megismerésére és megtanulására. Hangsúlyozta, hogy Magyarország ezért csatlakozott megfigyelőként a Portugál Nyelvű Országok Közösségéhez és biztosít ösztöndíjakat az onnan érkező hallgatók számára, akiknek a magyar zeneoktatás metodológiáját oktatják. Hozzátette, hogy Magyarország emellett fontos vízgazdálkodási programokat hajt végre.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy Magyarország zöld kategóriába sorolta Portugáliát, szabadabbá téve ezzel a ki- és beutazást. Emlékeztetett, hogy a WizzAir légitársaság heti három alkalommal közlekedtet járatokat Budapest és Lisszabon között.

Kapcsolódó írásaink