Külföld

Közép-Európa versenyképességének javításához erősíteni kell az országok közötti összeköttetéseket

Közép-Európa versenyképességének javításához növelni kell az itt lévő országok közötti összeköttetéseket a közlekedés és az energia terén is, ezért fontos lépés, hogy Magyarország és Szlovénia között növelni fogják a határátkelőhelyek számát, és nagy hangsúlyt helyeznek a két ország villamosenergia- és gázvezeték-hálózatának összekapcsolására is - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután hivatalában fogadta Szlovénia infrastrukturális miniszterét, Jernej Vrtovecet.

Közép-Európa versenyképességének javításához erősíteni kell az országok közötti összeköttetéseket
Szijjártó Péter és Jernej Vrtovec
Fotó: Facebook

A közös sajtótájékoztatón Szijjártó Péter kiemelte, hogy a két ország villamosenergia-hálózatának összekapcsolása jövő év végére valósul meg, ennek eredményeként Hévíz és Zirkovce között jön majd létre a magasfeszültségű hálózatok közötti kapcsolat.

A fejlesztések a magyar oldalon készen vannak, Szlovéniában pedig zajlik az előkészítés, szeptemberben indulnak el a fizikai munkálatok - tette hozzá.

Ez a beruházás Magyarország villamosenergia-ellátásában és a térség egységes villamosenergia-hálózatának létrehozásában jelentős előrelépésnek számít - jelentette ki a politikus.

Arról is beszámolt, hogy politikai megállapodásban kötelezték el magukat a magyar-szlovén gáz-interkonnektor megépítése mellett.

A döntés jelentőségét mutatja, hogy ha össze tudják kötni a két ország gázvezeték-hálózatát, akkor Magyarország már Olaszországból is tud gázt vásárolni - közölte Szijjártó Péter.

Hozzátette, a két ország villamosenergia- és gázvezeték-hálózatainak összekötésével Magyarországon és Szlovéniában is nagy mértékben javulhat az energiaellátás biztonsága.

Szijjártó Péter arra is rámutatott, hogy Magyarország és Szlovénia között 12 közúti határátkelőhely van, arra, hogy hol épüljenek újak, a közlekedési vegyesbizottság - amely 2015 után ült össze újra - tesz majd javaslatot a két kormánynak.

Ezen felül a megbeszélésen elkötelezték magukat a Zalaegerszeget Rédicsen és Lendván keresztül Beltincivel összekötő vasútvonal megépítése mellett is - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter kiemelte, Magyarország és Szlovénia között szoros szövetség és barátság van, ez a koronavírus okozta világjárvány alatt tovább erősödött.

Jernej Vrtovec, a szlovén infrastrukturális miniszter szintén arról beszélt, hogy a szerdai találkozó is megerősítette a két ország közötti baráti kapcsolatokat.

Hozzátette, gazdasági téren nagyon jó a kapcsolat a két ország között, Szlovénia külkereskedelmi partnereinek sorában Magyarország a hetedik helyet foglalja el, tavaly a két ország közötti árucsere-forgalom elérte a 2,14 milliárd eurót.
 

Kapcsolódó írásaink