Külföld

Michel: Meggyőződésem, hogy lehetséges a hétfői megállapodás

Meggyőződésem, hogy lehetséges a hétfői megállapodás - jelentette ki Charles Michel az Európai Tanács elnöke az esti plenáris tárgyalások megkezdése előtt.

Michel: Meggyőződésem, hogy lehetséges a hétfői megállapodás
Charles Michel költségvetés-tervezete a következő hétéves időszakra 1074 milliárd euróról szól
Fotó: AFP/Dursun Aydemir

 Elmondta, hogy tájékoztatta a tagállami vezetőket arról az új javaslatról, amely a nap folyamán tartott két-, illetve többoldalú megbeszélések eredményét tükrözi.

"Az új tervezet, közös munkánk gyümölcse. Az utolsó lépések mindig a legnehezebbek, de hiszem, hogy további közös munkával célt érünk" - mondta a tanácselnök.

Az Európai Bizottság által javasolt Új Nemzedék EU (Next Generation EU) nevű helyreállítási csomag célja, hogy enyhítsen a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági és társadalmi válságon. A bizottság eredeti tervei szerint a 750 milliárd eurós mentőcsomag nagyobbik része, 500 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásokból, 250 millió euró pedig a tőkepiacokon felvett hitelekből állna. A kölcsönfelvétel önkéntes a tagállamok számára, míg a támogatásokból minden tagország részesül.

Információk szerint a huszonhetes körben kezdődő tanácskozás már egy 750 milliárd eurós helyreállítási alapról szól, 390 milliárd euró összegű támogatásokkal és 360 milliárd euró kölcsönökkel.

Orbán Viktor részvételével szűk körben egyeztetnek Európa vezetői

Bár  már elmúlt este 19:00 óra is, az Európai Unió vezetőinek egy szűk csoportja továbbra is egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy közelebb kerüljenek egy kompromisszumos megállapodáshoz. A Politico beszámolója szerint a beszélgetés résztvevői között ott van Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Krišjānis Kariņš lengyel miniszterelnök, Mark Rutte holland miniszterelnök és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke - írja a Porfolio.hu.

Kapcsolódó írásaink