Külföld

Az európai gázellátás biztonságának fontos tényezőjévé válhat Azerbajdzsán

Azerbajdzsán kitüntetett szerepet játszik Magyarország energiaellátásának biztonságosabbá tételében - mondta a Bakuban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

Az európai gázellátás biztonságának fontos tényezőjévé válhat Azerbajdzsán
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Jeyhun Bayramov azeri külügyminiszter egészségügyi és orvostudományi megállapodást ír alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Azerbajdzsáni Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma között a Baku repülőtéren 2020. július 17-én
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

A magyar diplomácia vezetője rámutatott: a kaukázusi ország az európai gázellátás biztonságának fontos tényezőjévé válhat, miután hamarosan megindul az azeri gáz szállítása Dél-Európába.

Magyarország célja az, hogy fizikai összeköttetéssel rendelkezzen a dél-európai gázvezetékhez - jegyezte meg Szijjártó Péter.

Hozzátette: ha a görög, a bolgár és a román fél is a tervezett ütemben halad a kivitelezési munkákkal, 2023-tól új forrás jelenhet meg a magyar energiaellátásban. Magyarország évente 1-2 milliárd köbméter gázt vásárolhat majd Azerbajdzsántól.

A magyar-azeri kapcsolatokban az energetikán kívül a gazdaság, illetve a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem játssza a legmeghatározóbb szerepet - mondta a miniszter.

Objektum doboz

Szijjártó Péter aláhúzta: Azerbajdzsán a Türk Tanács tagjaként a koronavírus elleni védekezés csúcspontján nyújtott segítséget Magyarországnak. A kaukázusi országtól negyvenezer maszkot és kétezer liter fertőtlenítő folyadékot kaptunk - fűzte hozzá.

Elmondta: Magyarország támogatja Azerbajdzsán kezdeményezését, hogy az ENSZ főtitkára mielőbb hívjon össze rendkívüli közgyűlést a világjárványra adandó globális válasz megtalálása érdekében.

A miniszter kiemelte: három nagy magyar vállalat számára fontos a jelenlét az azeri piacon. Egyikük a WizzAir, amely augusztus közepétől újraindíthatja azeri járatait, ha a járványügyi helyzet engedi. Másikuk a Hell, amely piacvezető az energiaitalok területén Azerbajdzsánban, hatvan százalékos piaci részesedéssel. A harmadik pedig a Mol, amely nemrég több mint 1,5 milliárd dollárért (több mint 465 milliárd forint) vásárolt részesedést a világ egyik legnagyobb, Azerbajdzsánban található olajmezőjében, illetve az ott kitermelt kőolajat nyugat felé szállító olajvezetékben. Ez volt a legnagyobb beruházás, amelyet magyar vállalat valaha végrehajtott. A Mol a projekt harmadik legnagyobb részvényese - tette hozzá Szijjártó Péter.

Az akvizíciónak köszönhetően a Mol kitermelésének több mint fele a közép-európai térségen kívülről származik - jegyezte meg. Az azerbajdzsáni energiapiac nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a magyar olajvállalat kitörhessen a regionális szerepkörből - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Megkezdődött az EU-csúcs

ĀA mostani döntések kulcsfontosságúak lesznek az unió újjáépítésében - Két-, illetve többoldalú megbeszéléseket kezdtek péntek délután