Külföld

Magyarellenes ultimátumot fogalmaztak meg a baloldali EP-képviselők

Miközben Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben egyezkedik a hazánknak az EU-s költségvetésből és mentőalapból juttatandó pénzekről, addig Dobrev Klára és a többi magyarországi baloldali európai parlamenti képviselő éppen az ellenkezőjét próbálja elérni, vagyis hogy minél kevesebb forrás jusson a magyaroknak.

Magyarellenes ultimátumot fogalmaztak meg a baloldali EP-képviselők
Dobrev Klára és társai magyarellenes ultimátumot fogalmaztak meg
Fotó: Európai Parlament

A DK-s Dobrev Klára, Molnár Csaba, Ara-Kovács Attila, Rónai Sándor, illetve az MSZP-s Ujhelyi István nemrég közleményükben tudatták: kizárólag akkor szavazzák meg a hétéves költségvetést és az újjáépítési csomagot az Európai Parlamentben, ha abban a jogállamisági feltétel megkerülhetetlen marad. Mármint a jogállamiság Brüsszel által értelmezett változata.

A baloldali politikusok egyébként ugyanerről az Európai Parlament szintén baloldali elnökéhez, David Sassolihoz, az európai szocialista pártcsalád biztosaihoz és miniszterelnökeihez, illetve az Európai Szocialisták Pártjának elnökéhez is levelet írtak.

Miután az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács megegyezik a csaknem kétezer milliárd eurós csomagról, annak végleges elfogadásához az EP hozzájárulása is kell majd. A jogállamiság pedig a brüsszeli tárgyalások egyik legégetőbb kérdése.

A magyar kormány egyértelmű álláspontja pedig az, hogy ennek az átpolitizált fogalomnak nem kellene, hogy köze legyen az Európa újjáindításához használandó pénzekhez. Orbán Viktort a héten az Országgyűlés épp egy olyan mandátummal ruházta fel, amely megtiltja a miniszterelnöknek, hogy a jogállamisági feltételeket bebetonozó uniós csomagra bólintson rá. Ebből is látszik, hogy a baloldali EP-képviselőket egyáltalán nem érdekli a magyar törvényhozás véleménye.

Egyébként nem csak Magyarország vélekedik így: António Costa portugál kormányfő a héten, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig pénteken a V4-ek nevében utasította el, hogy a pénzkérdést összemossák a politikai meggyőződéssel. De Andrej Babiš cseh miniszterelnök is azon az állásponton van, hogy a GDP alakulásának kell a „legnagyobb kritériumnak” lennie az uniós pénzalapok elosztásában.

Gyurcsányné álcivil szervezeteknek adná a magyaroknak járó pénzeket

Az Országgyűlés által kedden elfogadott határozati javaslat azt is megfogalmazza, hogy Brüsszel zárja le a folyamatban lévő hetes cikkely szerinti eljárásokat, és uniós forrásból ne  támogassa a politikai pártokat és „politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezeteket”.

Korábban Dobrev Klára a témával kapcsolatban azt mondta, hogy ebbe nem mehet bele az Európai Unió.

Ebből pedig úgy tűnik, hogy Gyurcsányné a bevándorlást támogató, többnyire külföldi, vagy külföldiek által pénzelt álcivilek pártjára állt a saját hazájával szemben.

Kapcsolódó írásaink

Megkezdődött az EU-csúcs

ĀA mostani döntések kulcsfontosságúak lesznek az unió újjáépítésében - Két-, illetve többoldalú megbeszéléseket kezdtek péntek délután