Külföld

Szijjártó: A magyar vállalatoknak érdemes lesz megjelenniük Üzbegisztánban

Üzbegisztán rendkívüli gazdasági lehetőségeket tartogat a magyar vállalatok számára, amelyek piacra lépését a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 95 millió dolláros (mintegy 29,5 milliárd forintos) hitelkerettel támogatja - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter taskenti látogatásán csütörtökön.

Szijjártó: A magyar vállalatoknak érdemes lesz megjelenniük Üzbegisztánban
Szijjártó Péter Üzbegisztánban tárgyal
Fotó: Facebook

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, a két ország közötti politikai és gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan aktív, mint jelenleg.

A magyar-üzbég viszony egyik alapja a politikai bizalom, amelynek kialakulásában az is közrejátszott, hogy a koronavírus-világjárvány európai csúcspontján Magyarország 650 ezer maszkot kapott Üzbegisztántól annak érdekében, hogy biztosítani tudja az egészségügyi dolgozók védelmét - tette hozzá Szijjártó Péter.

Üzbegisztán a járvány ellenére is jól teljesít gazdaságilag, és ezt a magyar vállalatok is kiaknázhatják - folytatta a miniszter.

Elmondta: Magyarország felkerült azon országok listájára, amelyek gyógyszeripari vállalatai egy egyszerűsített eljárást követően azonnal értékesíthetik termékeiket az üzbég piacon. Emellett a legnagyobb magyar gyógyszeripari cég, a Richter Gedeon Nyrt. újabb készítményei kerültek fel arra a listára, amelyet társadalombiztosítási támogatással írhatnak fel az üzbég orvosok.

A politikus hangsúlyozta, hogy a 45 millió dollárnyi (csaknem 14 milliárd forintnyi) magyar gyógyszerexport dinamikus és ugrásszerű növekedésére lehet számítani. Ezt mutatja, hogy a tavalyi 78 százalékos növekedést követően az idei év első négy hónapjában újabb 43 százalékkal nőtt az Üzbegisztánba irányuló magyar gyógyszerexport.

Emellett Magyarország szakértelemmel segíti a közép-ázsiai országot egy új nukleáris erőmű megépítésében, és egy magyar vállalat jó eséllyel indul, hogy egy 100 millió eurós (35,4 milliárd forintos) beruházás keretében leszállíthassa az új atomerőmű különleges hűtési rendszerét.

Objektum doboz

A tárcavezető rámutatott, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen specializált képzés indul nukleáris mérnökök számára, amelyet nagy érdeklődés övez Üzbegisztánban is. Ennek megfelelően ma aláírtak egy ösztöndíj-megállapodást Taskentben, amelynek értelmében évente 100 üzbég hallgatót fogadnak magyarországi felsőoktatási intézményekben.

Szijjártó Péter egyúttal jelezte: az üzbég Mikrokreditbank 2000 bankautomatát vásárolt az NCR Magyarország Kft.-től.

Üzbegisztán földrajzi helyzetéből adódóan ki van téve a szélsőséges ideológiák és a terrorizmus veszélyének - jegyezte meg a miniszter.

Közép-Európához hasonlóan Közép-Ázsiában is kiemelt fontosságú kérdés a határvédelem, amelyhez Taskent magyar technológiát és vállalati megoldásokat kíván igénybe venni - fűzte hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Michel megállapodást szorgalmaz

ĀAz ET elnöke az uniós költségvetésről és a járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról szóló egyezséget szeretne

Sikeresnek ígérkezik a magyar érdekvédelem

ĀA jogállamisági kérdés és az uniós források összekapcsolásának hívei is úgy vélik, kudarcra vannak ítélve a költségvetésről szóló tárgyalások, ha nem engednek álláspontjukból