Külföld

Szijjártó: A világjárvány újabb migrációs hullámok kiindulásához vezet

A koronavírus okozta világjárvány újabb migrációs hullámok kiindulásához vezet, ezért az Európai Uniónak fontos feladata kell, hogy legyen a külső határok védelmének megerősítése, valamint az, hogy megszüntessen minden olyan külső okot, amely az unióba irányuló migrációs nyomást növeli, vagy növelheti - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli üléséről beszámoló nyilatkozatában.

Szijjártó: A világjárvány újabb migrációs hullámok kiindulásához vezet
Gordan Grlic Radman horvát (j), Jacek Czaputowicz lengyel (j2), Stef Blok holland külügyminiszter (j3), Várhelyi Olivér (b3, háttal) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) a Külügyek Tanácsa ülésén Brüsszelben
Fotó: MTI/KKM

Szijjártó Péter közölte: a járványnak komoly egészségügyi, gazdasági és biztonsági következményei vannak, amelyek további veszélyeket rejtenek magukban az Európai Unióra és az európai országokra nézve.

Előbb ezeket a gondokat kell kezelni, ezért „jó lenne, ha az Európai Unió a migráció ösztönzése helyet az európai emberek valódi problémáival lenne elfoglalva” - húzta alá.

A külügyi tanácskozás központi témáit érintve aláhúzta: a közel-keleti békefolyamat esetében az eddigi uniós erőfeszítések mind kudarcot vallottak. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok által január végén, az izraeli-palesztin konfliktus megoldására előterjesztett béketervének kell lehetőséget adni, szavai szerint ugyanis ez idáig az a legjobb tárgyalási alap, annak van legtöbb esélye a megvalósításra.

Magyarország ellenez minden olyan uniós nyilatkozatot, amely csökkenti az amerikai terv megvalósulásának esélyeit, minden elsietett véleményalkotást, amely a közel-keleti békefolyamat lassulását eredményezné, valamint ellenez minden olyan európai nyilatkozatot, amely az izraeli kormányt vélt vagy valós szándékok alapján kritizálja - húzta alá.

A miniszter Törökországgal összefüggésben azt mondta: az Európai Uniónak stratégiai megközelítését kellene alkalmaznia, és tudomásul kellene vennie, hogy a 2016 őszén Ankarával megkötött migrációs megállapodással az unió Európa biztonságát Törökország kezébe helyezte.

Mint emlékeztett, a megállapodásban az unió 6 milliárd euró kifizetését vállalta, de ezt teljes egészében még nem folyósította. Magyarország azt szorgalmazza, hogy az EU tisztességes és őszinte álláspontot alakítson ki Törökországgal kapcsolatban, és minél előbb fizesse ki a megígért összeget. Az ettől való vonakodás esetén arra kell felkészülni, hogy Törökország újra megnyithatja határait Európa irányába. Mivel pedig a területén mintegy 4 millió migráns tartózkodik, „ez egy nagyon veszélyes játék” - figyelmeztetett.

Szijjártó Péter elmonda azt is, hogy az Európai Unió és 79 csendes-óceáni, karibi és afrikai ország között 2000-ben kötött migrációs megállapodás - amely az érintett országokból érkezők főként munkavállalást célzó beutazását szabályozza - az utóbbi években „az illegális migrációt legalizálni szándékozó dokumentumok egyikévé vált. Az idén lejáró megállapodással összefüggésben kiemelte: húsz év elteltével ”új helyzet van„, ezért az uniónak újra kell gondolnia az egyezmény meghosszabbítására irányuló szándékát. A világjárvány során ugyanis európaiak milliói veszítették el állásukat, ezért az uniós intézményeknek és a tagországok kormányainak feladata az, hogy az európai emberek helyzetét megoldják, és ”ne kívülről engedjenek be migránsokat állítólagos munkavállalási szándékkal„ - mondta.

”Azt kértük az európai intézményektől, ne próbálkozzanak azzal, hogy az illegális migrációt legalizálják. Ne próbálkozzanak azzal, hogy migránsokat hoznak Európába ahelyett, hogy a munkájukat elveszített európaiaknak segítenének„ - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.
 

Objektum doboz

Uniós biztos: az embercsempészet visszaszorításához együtt kell működni az EU-n kívüli országokkal
 

Az Európai Uniónak nagyon szoros együttműködésre van szüksége az unión kívüli, úgynevezett harmadik országokkal az embercsempészet, így az illegális migráció visszaszorításához - hangsúlyozta Ylva Johansson, a belügyekért felelős uniós biztos az embercsempészet elleni harcról szóló nemzetközi videókonferencia után nyilatkozva.

Johannson szerint a tanácskozás, amelyen öt uniós tagállam, Németország, Franciaország, Spanyolország, Málta és Olaszország belügyminiszere vett részt algériai, líbiai, marokkói és tunéziai kollegáikkal együtt, fontos állomása volt az említett együttműködés továbbfejlesztésének.

A biztos elmondta, hogy a szeptemberre várható, új uniós menekültpolitikai tervezet egyik lényegi eleme lesz az együttes fellépés a származási, illetve tranzitországokkal, mivel enélkül nem számolható fel az embercsempészet, amely ártatlan embereket hálóz be és sodor vesztükbe. Elmondása szerint a nyugat- és közép-mediterrán útvonal mentén tevékenykedő emberkereskedők mintegy 340 millió euró haszonra tettek szert 2017 és 2019 között, miközben emberek ezrei vesztek a tengerbe, vagy estek áldozatul kényszermunkának és szexuális kizsákmányolásnak.

Johansson azt is kiemelte, hogy az öt érintett észak-afrikai állam hatóságai eddig eredményesen léptek fel az embercsempészettel foglalkozó bűnözők ellen, de még több eredményt ígér az együttműködésük olyan uniós szervekkel, mint a határvédelmi ügynökség - a Frontex - vagy a bűnüldözési hivatal, az Europol.

A sajtótájékoztató végén Johannson hangsúlyozta, hogy az EU-n kívüli országokat, nemcsak az embercsempészet elleni küzdelemben kell segíteni, hanem a migrációt kiváltó okok kiküszöbölésében is támogatni kell őket, illetve abban, hogy fejlődést érjenek el az emberi jogok tiszteletben tartásában.

Kapcsolódó írásaink