Külföld

Novák Katalin levelet írt a DK európai szövetségeseinek László Imre Hitler-éltetéséről

A külföldi médiumok, amelyek a magyarországi belpolitikáról rendszeresen tájékoztatják és félretájékoztatják a nemzetközi közvéleményt László Imre felháborító nyilatkozatáról mélyen hallgatnak. Nincs ez másképp a DK európai szövetségesei, az európai szocialisták körében sem. A mai napon levélben hívtam fel az európai szocialisták frakcióvezetőjének figyelmét a DK-s polgármester vállalhatatlan szavaira - írta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a Fidesz alelnöke.

Novák Katalin levelet írt a DK európai szövetségeseinek László Imre Hitler-éltetéséről
Novák Katalin levelet írt László Imréről
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az államtitkár a Facebookon is megosztotta a levelet, melyet a szocialistáknak küldött, alább változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Elnök Asszony,

Az a tapasztalatom, hogy az európai politikusok, így az Önök frakciójának tagjai is különös figyelmet szentelnek a magyar belpolitikának. Ebből kifolyólag szeretném felhívni szíves figyelmét László Imre kijelentésre, aki a legnagyobb budapesti kerület polgármestere, a DK elnökségi tagja. A DK-t a hazugságbeszédéről ismert volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vezeti, európai parlamenti képviselőik az Önök frakciójában ülnek.

László Imre, a kerületi testületi ülést vezetve, június 25-én Adolf Hitler eredményeit méltatta: " '36-ban vagy ’37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után."

Bízom benne, hogy az Ön pártjában Adolf Hitler méltatása nem elfogadható. Gondolom, azért nem reagáltak rá eddig, mert az Önökhöz hazánkról érkező elfogult tudósítások nem tartalmazzák a magyar baloldal vállalhatatlan kijelentéseit.

Most azonban, ismerve a történteket, várom, hogy a megszokott nyilvánosság és határozottság mellett ítéljék azt el. Mivel mindkét magyarországi tagpártjuk nyíltan együttműködik a szélsőjobboldali Jobbikkal, talán ideje megkérdezni, hogy meddig tűri még ezt a szocialisták és demokraták frakciója?

Üdvözlettel:

Novák Katalin

Objektum doboz

Az ügy előzménye, hogy Adolf Hitler munkásságát dicsérte László Imre, a XI. kerület baloldali polgármestere. A Demokratikus Koalíció politikusa szerint Hitler megérdemelte, hogy annak idején a Time magazin 1938-ban az év emberének választotta.

Kapcsolódó írásaink