Külföld

Washington segítséget vár a közösségi oldalaktól az erőszak terjedésének megfékezésében

Az amerikai kormány arra kérte a Facebookot, a Twittert és más információtechnológiai vállalatokat: segítsenek megfékezni a George Floyd halála miatt elharapózott erőszak terjedését az Egyesült Államokban.

Washington segítséget vár a közösségi oldalaktól az erőszak terjedésének megfékezésében
Amerikai tüntetők a Lincoln Parkban
Fotó: AFP/Olivier Douliery

Azzal a kéréssel fordulok önökhöz, tegyenek meg mindent azért, hogy véget vethessünk az országunkban terjedő erőszaknak és illegális tevékenységeknek - írta a Facebook, a Twitter, a Google, a Snapchat és az Apple vezetőinek címezett levelében Chad Wolf amerikai ügyvezető belbiztonsági miniszter.

Wolf felszólította a vállalatokat: biztosítsák, hogy ne használhassák felületeiket erőszakos tüntetések megszervezéséhez, illetve felbujtáshoz.

A belbiztonsági miniszter szerint nemzetbiztonsági fenyegetést jelent az, hogy bűncselekmények összehangolására használják a közösségi oldalakat.

Wolf csütörtöki leveléről a The Washington Post című amerikai napilap számolt be először.

A Twitter bejelentette, hogy válaszolni fog a belbiztonsági miniszternek. A négy másik konszern egyelőre nem reagált.

Az elmúlt hónapban országos tüntetésekre került sor az Egyesült Államokban a rendőri túlkapások és a rasszizmus ellen. A megmozdulások kiváltó oka egy 46 éves fekete férfi, George Floyd halála volt. Floyd május 25-én Minneapolisban vesztette életét, miután négy rendőr igazoltatás közben a földre teperte és egyikük percekig térdelt a nyakán, annak ellenére, hogy a férfi többször jelezte: nem kap levegőt. Floydot kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni.

Kapcsolódó írásaink