Külföld

Potápi: Soha ilyen jó eredményt nem ért el a vajdasági párt

Történelmi sikert ért el a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a hétvégi szerbiai választáson - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a voksolást értékelve hétfőn Budapesten.

Potápi: Soha ilyen jó eredményt nem ért el a vajdasági párt
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára előadást tart a Választások Szerbiában - magyar vonatkozások címmel megrendezett konferencián a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. budapesti székházában 2020. június 22-én
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vasárnapi választáson a VMSZ minden korábbinál jobb eredményt könyvelhet el valamennyi szinten, közel 70 ezer szavazatot szerzett, és az eddigi négy helyett várhatóan kilenc képviselője lesz a köztársasági parlamentben. A Vajdaságban a 2011-es népszámlálási adatok szerint mintegy 250 ezer magyar él.

Az államtitkár a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tanácskozásán gratulált a VMSZ-nek az elért eredményhez.

Történelmi siker, soha ilyen jó eredményt nem ért el a vajdasági párt - fogalmazott Potápi Árpád János. Rámutatott: az idei év választási év a Kárpát-medencében.

A hétvégi szerbiai voksoláson a részvételi arány „kicsit gyenge” volt, ami a nemzetiségi pártoknak „nem nehezítette meg a dolgát”. Ugyanakkor szerencse nem létezik, a legjobb kampány maga a munka, és holnaptól elkezdődik a következő választásokra való felkészülés - mondta.

Potápi Árpád János szerint ahhoz, hogy a politikai intézményrendszert a jövőben is meg tudják őrizni, fontos, hogy tartományi szinten erős legyen a magyar képviselet, és úgy dolgozzanak, hogy a többségi társadalom is elismerje a magyarok munkáját. Ehhez nagyban hozzájárult a Magyar Nemzeti Tanács tevékenysége is - hangsúlyozta.

Kiemelte: Pásztor István megerősítette a VMSZ-t az elmúlt években, és olyan politikai párttá formálta, amely összefogja az összmagyarságot a Vajdaságban, azt üzenve: erre a politikai formációra van értelme szavazni. A magyarság azokat az eredményeket hozta, amely számarányainak megfelel, az egész ottani magyarság fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a választásokon.

Pásztor István, a VMSZ elnöke úgy fogalmazott: eddig soha nem tapasztalt külső támogatást élvezhettek a választási kampány során, ami akkora plusz energiát adott, amivel még nem találkoztak. Értékelése szerint a mostani voksolás túlmutat a szerbiai általános választásokon, volt egy nemzetpolitikai vetülete is. A vasárnapi választás egyúttal a nemzetpolitika vizsgája is volt - összegzett.

Jobbról Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (k) előadást tart a Választások Szerbiában - magyar vonatkozások címmel megrendezett konferencián a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. budapesti székházában 2020. június 22-én
Jobbról Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (k) előadást tart a Választások Szerbiában - magyar vonatkozások címmel megrendezett konferencián a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. budapesti székházában 2020. június 22-én
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Felnőtt egy új nemzedék, amely úgy döntött, otthon akar érvényesülni, részese akar lenni a szülőföldjén megvalósuló építkezésnek. Újra megteremtették azt a vajdasági magyar egységet, amelyet öt éve egyes politikai szereplők szétvertek - mutatott rá, hozzátéve: a vajdasági magyar politika és a Vajdasági Magyar Szövetség is meg tudott újulni.

Jelezte: előzetesen öt mandátum megszerzését tűzték ki célul, ami lehetővé teszi önálló frakció megalapítását.

A mostani eredményeket olyan pozícióvá kell alakítani az elkövetkező hónapokban, amely négy éven keresztül erős érdekérvényesítést tesz lehetővé - mondta.

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója azt mondta: minden választás felmérés is egy közösség állapotáról, helyzetéről. Ez határozza meg azt is, hogy milyen későbbi együttműködések lehetnek tartományi, helyi illetve országos szinten.

Az igazgató rendkívül sikeresnek nevezte a Szerbiában megvalósuló modellt, és szintén kiemelte a VMSZ munkáját, a Magyar Nemzeti Tanács tevékenységét, és a nemzetpolitikai támogatásokat.


Kelemen Hunor gratulált a VMSZ-nek választási eredményéhez

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke hétfőn egy közösségi oldalon tett bejegyzésben gratulált a VMSZ-nek a szerbiai választásokon elért „kimagasló eredményeihez”.

A romániai magyar politikus szerint vasárnap győztek és történelmet írtak a vajdasági magyarok. Úgy vélte, hogy sikerük reményt ad, és követendő példaként szolgál a Kárpát-medencében élő minden magyar közösségnek.

„Szívből gratulálok a kimagasló eredményeikhez! Az a tény, hogy a parlamenti, a vajdasági tartományi és az önkormányzati választáson a korábbinál nagyobb támogatottságot sikerült elérnie a VMSZ-nek, erős képviseletet biztosít, és eredményes esztendőket vetít előre” - írta Kelemen Hunor  Facebook-bejegyzésében.

Objektum doboz

Pásztor István, a VMSZ elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján Szabadkán elmondta, hogy történelmi eredményt ért el a VMSZ: a parlamenti, a vajdasági tartományi és az önkormányzati választáson is a korábbinál nagyobb támogatottságot szerzett. A politikus úgy vélekedett, hogy a VMSZ a vasárnapi választás egyik győztese, hiszen a rendelkezésre álló adatok szerint annyi képviselője lesz a pártnak a köztársasági parlamentben, amennyi az utóbbi 27 évben nem volt.

Az előzetes eredmények szerint a legnagyobb délvidéki magyar pártnak az eddigi négy helyett kilenc képviselője lesz a belgrádi törvényhozásban, a vajdasági tartományi parlamentbe pedig az eddigi hat képviselő helyett tizenöt képviselőt küldhetnek, így ott a VMSZ lesz a második politikai erő a Szerb Haladó Párt után. A rendelkezésre álló adatok szerint a VMSZ a szavazatok 13,6 százalékát szerezte meg a Vajdaságban, ami megközelíti a magyarok részarányát Szerbia északi tartományában.

Kapcsolódó írásaink