Külföld

Szijjártó: Meg kell akadályozni az újabb migrációs hullámokat

Meg kell akadályozni, hogy a koronavírus-járvány miatt újabb migrációs hullámok induljanak Európa felé - mondta a külgazdasági és külügyminiszter máltai látogatásáról beszámolva csütörtökön

Szijjártó: Meg kell akadályozni az újabb migrációs hullámokat
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) sajtótájékoztatója Evarist Bartolo máltai kül- és EU-ügyi miniszterrel a máltai nemzetközi repülőtéren
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

 Szijjártó Péter kifejtette: az illegális migráció szempontjából Málta az Európai Unió egyik legkitettebb országa elhelyezkedése és mérete miatt, ezért ott rendkívüli mértékben aggódnak a koronavírus-járvány migrációra gyakorolt hatása miatt.

A járvány ugyanis könnyen újabb okává válhat a migrációs hullámoknak, hiszen a koronavírus az egyébként is nehéz helyzetben lévő országokban komoly negatív hatásokkal járhat; azokból az országokból, ahol rossz a gazdasági helyzet, elmaradottabb az egészségügyi ellátórendszer, újabb tíz- vagy százezrek indulhatnak meg Európa irányába egy jobb élet reményében - vélekedett. Hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy a koronavírus-járványt követően Afrikából, Ázsiából újabb migrációs hullám érje el Európát.

Azonban be kell látni, hogy jelenleg Európa déli irányból teljesen védtelen, Líbián keresztül például gyakorlatilag szabadon érkezhetnek Európába a migránsok, ugyanis ha a líbiai partoknál hajóra szállnak, "az embercsempész-hálózatok az NGO-kkal összejátszva elhozzák őket az európai kikötőkbe" - fogalmazott. Szijjártó Péter kiemelte: meg kell akadályozni, hogy az Európába tartó illegális migránsok egyáltalán hajóra szálljanak Líbiában.

Ehhez a líbiai parti őrség megerősítésére van szükség, európai pénzügyi forrást kell találni, hogy meg tudják akadályozni a migránshajókat abban, hogy elhagyják Líbia partjait - magyarázta. Hozzátette: ehhez egy koordinációs központot kell létrehozni Máltán. Úgy látja, ha ezt nem teszik meg, akkor az EU délről továbbra is védtelen lesz, és nem fogják tudni megakadályozni a koronavírus-járvány miatt Európába induló újabb migrációs hullámokat.

Arról is beszélt, hogy Málta fontos partnere Magyarországnak, hiszen 8300 magyar diák regisztrált arra a lehetőségre, hogy oda menjen angol nyelvet tanulni. A jövő évtől erre remélhetőleg lesz is alkalom - tette hozzá.

A miniszter közölte: konzuli irodát is létrehoztak annak érdekében, hogy ottlétüket segítsék, ahogy segíteni tudnak az oda látogató magyar turistáknak is. Megjegyezte: Málta úgy tervezi, hogy július 1-jétől megnyitja határait.

Kitért arra: emellett együttműködnek a közel-keleti keresztény közösségek védelmében, és abban állapodtak meg, hogy közösen lépnek fel azért, hogy ne tudják őket elűzni a közel-keleti területekről.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom