Külföld

Brüsszel most sem sieti el a segítséget

Csak akkor lehetséges megmenteni a munkahelyeket és újakat teremteni, ha beruházásokjönnek létre, ehhez pedig állami támogatásra van szükség – mondta Szijjártó Péter

A járvány elleni védekezés első szakaszát sikerrel zárta Közép-Európa – mondta Szijjártó Péter tegnap Bécsben. A tárcavezető szerint most a gazdasági védekezésre kell fókuszálni, és fontos, hogy a térség országai ezen a téren is szorosan együttműködjenek.

Brüsszel most sem sieti el a segítséget
Közép-Európa sikere a szoros együttműködésnek is köszönhető Szijjártó szerint
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Mielőbb el kell törölni a beruházások állami támogatására vonatkozó korlátozásokat az Európai Unióban, a koronavírus-járvány okozta nehéz gazdasági helyzetben ez rendkívül fontos lenne a munkahelyteremtés érdekében – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának nyilatkozva tegnap Bécsben, mielőtt osztrák, cseh, szlovák és szlovén kollégájával tárgyalt.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a magyar kormány is ­egyetért azzal a friss osztrák javaslattal, amelynek értelmében az Európai Bizottságnak lehetővé kellene tennie, hogy a tagállamok a saját költségvetésükből korlátozás nélkül finanszírozhassák a beruházásokat a területükön. Mindezt a bécsi találkozó utáni sajtótájékoztatón is megerősítette, hozzátéve: csak akkor lehetséges megmenteni a munkahelyeket, valamint újakat teremteni, ha beruházások jönnek létre, ehhez pedig állami támogatásra van szükség. „Sajnos az európai uniós intézmények most is pont olyan lassúak, mint a világjárvány előtt, több mint másfél hónapja tárgyalunk Brüsszellel erről a kérdésről, de választ a mai napig nem kaptunk” – mondta.

Szijjártó a tájékoztatón kiemelte, hogy Közép-Európa sikerrel zárta a járvány elleni védekezés első szakaszát, ami egyebek mellett a térségbeli országok szoros együttműködésnek köszönhető. Aláhúzta, most a gazdasági védekezésre kell fókuszálni, és az a cél, hogy az együttműködés ezen a téren is legalább ilyen szoros és sikeres legyen. Hozzátette: „Nekünk, közép-európaiak­nak nem lehet kisebb célkitűzésünk, mint hogy a világjárvány után gazdaságaink és vállalataink is erősebbek legyenek, mint a világjárvány előtt voltak.”

Szijjártó egyébként tegnap a Facebookon jelentette be, hogy szerdától nem kell karanténba vonulnia Magyarország és Románia közötti határátlépés esetén a két ország állampolgárainak. A külügyminiszter elmondta, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) már régóta kérte a magyar kormányt arra, hogy próbáljon megállapodni a román kormánnyal a karanténkötelezettség eltörléséről.

Az európai gazdasági helyreállítás volt a fő témája tegnap az Általános Ügyek Tanácsa videókonferenciájának is. A megbeszélésről szólva Varga Judit igazságügyi miniszter az MTI-vel közölte: a magyar kormány olyan igazságos uniós költségvetési keretet szorgalmaz, amelynek révén az EU rugalmas intézkedésekkel és eszközökkel tudja segíteni az euró­pai gazdasági helyreállítást. Annak érdekében, hogy a következő többéves uniós pénzügyi keretre és a Helyreállítási Alapra vonatkozó javaslat mindenki számára elfogadható megoldást kínáljon, fontos, hogy az senkit ne hagyjon hátra – tette hozzá a miniszter.

Peking újabb korlátozásokkal küzd a második hullám ellen

Tovább nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma Pekingben, miután a hétvégén felfedeztek egy nagybani piachoz köthető járványgócot, a kínai fővárosban ezért újabb korlátozásokat vezettek be a vírus terjedésének megfékezésére – írta tegnap az MTI. A pekingi egészségügyi bizottság közlése szerint hétfőn újabb 27 helyi fertőzésből eredő Covid–19-megbetegedést azonosítottak, ezzel múlt csütörtök óta 106-ra emelkedett az új esetek száma. Az ország több területén ismét 14 napos kötelező karantént vezettek be a Pekingből érkezők számára. A kínai főváros közösségi személyszállító szolgáltatói, valamint a taxitársaságok ideiglenesen nem közlekednek Peking határán kívülre. A város egyes kerületeiben „háborús készültséget” vezettek be, az ott élők legfeljebb napi egy alkalommal, bevásárlás céljából hagyhatják el otthonukat, a nemrégiben újranyitott iskolákat ismét bezárták. A hatóságok nagy erőkkel keresik az igazolt fertőzöttekkel, valamint
a piaccal kapcsolatba került embereket. (HSz)

Röviden

OROSZORSZÁG: Újranyithattak a múzeumok és az éttermek nyári teraszai kedden Moszkvában. A korlátozások fokozatos feloldásának második fázisában jövő keddtől újra megnyithatnak majd az óvodák, ettől a naptól kezd­ve ­lehet majd a gyerekeket a játszótérre kivinni, illetve a köztéri padokra leülni.

UKRAJNA: Kórházba vitték Volodomir Zelenszkij ukrán elnök feleségét, akiről a múlt héten derült ki, hogy megfertőződött a koronavírussal. Az államfői hivatal közlése szerint az elnökön és két gyermekén hétfőn újabb PCR-tesztet végeztek el, mindhármuk eredménye negatív lett. Ukrajnában egyébként kedden meghaladta a 32 ezret az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

TÖRÖKORSZÁG: Ismét felgyorsult a járvány terjedése, hétfőn csaknem egy hónap után ismét 1600-hoz közeli értékkel, 1592-vel nőtt az igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma. Ömer Celik, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának szóvivője hétfőn azt mondta, hogy az esetleges korlátozó intézkedések ­ismételt bevezetése a további fejlemények függvénye.

NORVÉGIA: Adatvédelmi problémák miatt felfüggeszti a helyi közegészségügyi intézet a koronavírus terjedésének követésére kifejlesztett mobiltelefonos alkalmazás használatát. Az adatvédelmi hatóság szerint a Smittestopp nevű applikáció aránytalan módon sérti a felhasználók személyes adatainak védelmét, ezért törlik az eddig begyűjtött adatokat.

FRANCIAORSZÁG: Több ezer közegészségügyi dolgozó tüntetett kedden a francia nagyvárosokban azért, hogy mielőbb megkapják a korábban megígért állami támogatást. Párizsban összecsapások is történtek, amikor az egészségügyi dolgozók menetéhez csatlakozó rendbontók a rendőrökre támadtak. Tegnap egyébként megkezdte munkáját az a parlamenti különbizottság, amely egyebek mellett olyan kérdésekre keresi a választ, hogy nem túl későn rendelte-e el a kormány az általános karantént. (HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom