Külföld

„Ha ma csinálnám ezt, valószínűleg megölnének”

Ma már nem merne a Black Lives Matter mozgalomra egyfajta reakcióként megszületett „All Lives Matter” (minden élet számít) táblával feketék által lakott környéken demonstrálni - árulta el lapunknak Joey Salads videoblogger.

„Ha ma csinálnám ezt, valószínűleg megölnének”
Joey Salads 2,7 millió követővel rendelkezik a Youtube-on
Fotó: Youtube

Joey Salads (eredeti nevén Joseph Saladino) New York-i videoblogger 2,7 millió követővel, aki provokatív Youtube-videóival vált ismertté.

A napokban „beépült” egy Black Lives Matter (BLM) tüntetésbe, bemutatva, hogyan lesz egy alapvetően békés utcai demonstrációból fosztogatás és rombolás (igen: néhány felbujtó és bajkeverő hatására), egy másik alkalommal Trump-támogatóként próbálta elmondani a demonstrálóknak, hogy egyetért a céljaikkal, és egyesülni kell a rasszizmus elleni küzdelemben - nem ért mondatai végére, lehurrogták és lényegében elzavarták.

Objektum doboz

Egyik legnézettebb videója egy 2016-os kísérletéről szólt, amikor egy fehér többségű környékre ment demonstrálni „Black Lives Matter” táblával, majd egy fekete környékre „All Lives Matter” táblával, és várta a reakciókat. (Az All Lives Matter-mozgalmat egyébként sokan rasszistának tartják, mondván, eltereli a figyelmet a feketéket érő kirekesztés problémájáról).

A felvételen látható, hogy míg a fehér környéken a BLM-táblával legfeljebb zavart mosolyt vált ki az emberekből, illetve beszélgetni kezdenek vele, az All Lives Matter-kísérlet csaknem vérbe fullad: a legkevesebb, hogy elküldik melegebb éghajlatra, de van, hogy ketten megkergetik, sőt, meg is ütik, a tábláját kitépik a kezéből, még a legbarátságosabb egy szintén fekete férfi, aki jóindulatúan figyelmezteti, jobban tenné, ha hazamenne, mert bajba fog kerülni.

Megkerestük a videobloggert, hogy megtudjuk, meg merné-e a mai végletekig hiszterizált közhangulatban ismételni a kísérletet.

Mint mondta, ha ma próbálna All Lives Matter táblával tüntetni, talán még meg is ölnék. Bár Floyd-ügyben mindig konzekvensen felszólalt a rendőri brutalitás ellen, nekünk hozzátette, a zavargásokat és a vandalizmust kontraproduktívnak tartja.

Kapcsolódó írásaink