Külföld

Atlanta, Párizs, Halle: világméretű mozgalom

Donald Trump kijelentette, hogy többet tett a feketékért, mint Joe Biden, miközben Emmanuel Macron azt ígérte: egyetlen apró részletet sem adnak a francia történelemből

Továbbgyűrűztek a hullámok, amelyeket a rasszizmus és a rendőri brutalitás elleni első tüntetések indítottak az Egyesült Államokból: fehér hallgatás, szobrok elleni hadjárat és határozott ígéretek Macrontól.

Atlanta, Párizs, Halle: világméretű mozgalom
Black Lives Matter (Fekete életek számítanak)-tüntetés Atlantában
Fotó: AFP/Anadolu/Ben Hendren

Közzétette a rendőrség a pénteki atlantai incidens felvételét, amikor egy rendőr agyonlőtt egy afroamerikai férfit. A videón látható, hogy az igazoltatott, Rayshard Brooks nevű férfi sokáig együttműködik, és beismeri, hogy fogyasztott alkoholt. Amikor azonban a szonda magas értéket mutat, és a rendőrök megpróbálják megbilincselni, Brooks dulakodásba kezd, megüti az egyik rendőrt, és kicsavarja a másik kezéből az elektromos sokkolót, majd használja is, mire az egyik rendőr lelövi. Emiatt szombaton és vasárnap tüntetések voltak Atlantában, a hatóságok negyven embert vettek őrizetbe. Ismeretlenek felgyújtották a gyorséttermet, ahol Brooks meghalt, a rendőrség tízezer dolláros nyomravezetői díjat ajánlott fel.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban egyre inkább terjed a tüntetők körében a „fehér hallgatás” elleni felszólalás. Egyre többen hangoztatják, hogy amelyik fehér ember nem áll ki nyíltan a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom mellett, az támogatja a rasszizmust. Több, erről szóló gyűlést is tartottak a hétvégén, például New Hampshire államban.

Időközben Donald Trump tegnap a Twitteren arról írt, hogy négy év alatt többet tett a feketékért az Egyesült Államokban, mint Joe Biden, a leendő elnökválasztási ellenfele negyven év alatt. Az elnök vasárnap azt is megjegyezte egy bejegyzésében, hogy a média nem foglalkozik eleget azzal, hogy Seattle belvárosában néhány háztömböt elfoglalt a radikális baloldal. Gyengének nevezte a város polgármesterét és Washington állam kormányzóját, és kijelentette, hogy
a probléma könnyen megoldható.

De az amerikai helyzettel foglalkozik majd az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (UNHRC) is június 17-re összehívott sürgősségi vitáján. Az ülést Burkina Faso kezdeményezte az afrikai országok nevében. Az Egyesült Államok 2018 óta nem tagja a testületnek.

Az egyre terjedő tüntetések kapcsán megszólalt Emmanuel Macron francia elnök is, aki kijelentette, hogy Franciaország kíméletlen a rasszizmussal szemben, de nem fog kitörölni egyetlen nevet sem a történelméből, és nem dönt le szobrokat. „Kegyetlenek leszünk a rassziz­mussal, az antiszemitizmussal és a diszkriminációkkal szemben, de ez a nemes harc tévútra vezet, amikor szeparatizmussá válik a múlt hamis vagy gyűlölködő átírásával” – fogalmazott Macron. Hozzátette: „Inkább együtt kell szembenézni a teljes történelmünkkel, és semmi esetre sem megtagadni azt, amik vagyunk.” A hétvégén több francia nagyvárosban tüntettek.

Közben Belgiumban folytatódott a hadjárat II. Lipót egykori belga uralkodó szobrai ellen, aki a gyarmati múlt vitatott alakja.
A Brüsszeltől mintegy 15 kilométerre található Halle városának parkjában ismeretlenek festékkel öntötték le, majd ledöntötték II. Lipót mellszobrát a hétvégén. Az önkormányzat ideiglenesen eltávolította az alkotást, de tervezik a visszahelyezését, mert nem visz előre a múlt elkendőzése.

A dél-belgiumi Mons egyetemén viszont az eddig is eldugott helyen álló II. Lipót-szobrot véglegesen száműzi az intézmény vezetése.

Kapcsolódó írásaink

Anarchista tombolás

ĀVéres összecsapások zajlottak Londonban az antirasszista tüntetők, a rendőrök és az ellentüntetők között, Európa-szerte terjednek az amerikai ihletésű tiltakozások