Külföld

Anarchista tombolás

Véres összecsapások zajlottak Londonban az antirasszista tüntetők, a rendőrök és az ellentüntetők között, Európa-szerte terjednek az amerikai ihletésű tiltakozások

Nem csitulnak az indulatok Nyugat-Európa nagyvárosaiban, ahol az amerikai Black Lives Matter (BLM) csoport helyi támogatói szervezésében zavargások kezdődtek az elmúlt napokban. Ennek részeként Londonban összecsaptak az antirasszista tüntetők és az általuk ledönteni kívánt történelmi szobrokat védő radikális jobboldali ellentüntetők között.

Anarchista tombolás
Kéttucatnyi rendőr is megsérült a hétvégén a nagy-britanniai zavargásokban
Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Radikális jobboldali és radikális antirasszista csoportok csaptak össze a brit fővárosban szombaton, száznál is több tüntetőt őrizetbe vettek, és két tucat rendőr megsérült. Mindennek előzménye, hogy az Egyesült Államokból kiinduló Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom európai szimpatizánsai a Georg Folyd halála kapcsán kirobbant amerikai tiltakozások mintájára Londonban is tömeges felvonulásokat szerveztek, amelyek végül különféle történelmi szobrok megrongálásába és zavargásba fordultak. A nyugat-angliai Bristolban ledöntötték és a kikötő vizébe dobták Edward Colston egykori rabszolgakereskedő szobrát, de védőburokkal kellett ellátni Winston Churchill szobrát is a vandálok miatt - amelynek megtámadását Boris Johnson miniszterelnök is elítélte; egyébként készül a törvényjavaslat a szobrok védelmére. De  „rasszista király” felirattal látták el a Bruce-házból való Róbert skót király szobrát is, aki bő száz évvel a transzatlanti rabszolgakereskedelem előtt uralkodott.

A szobrok védelme ürügyén radikális jobboldali csoportok vonultak fel szombaton Londonban, és összecsaptak az antirasszistákkal és a rendőrökkel is. Durva lincselésekről is keringenek felvételek, az egyiken, amit a 888.hu szúrt ki, egy általuk veteránnak nevezett férfit bántlamaznak még a földön fektében is antirasszista tüntetők – a megkéseléséről szóló híreket a rendőrség tagadja. Egy másik felvételen egy, az antirasszisták által durván megvert férfit egy fekete tüntető visz ki a hátán a tömegből.

Közben Nigel Farage radikális jobboldali politikust azért rúgták ki saját műsorából, az ITV Good Morning Britainből, mert a tüntetők szobordöntéseit bírálta, mondván nincs különbség a BLM vandálkodása és az afganisztáni tálibok kulturális örökség-rombolása között.

A francia nagyvárosokban is folytatódtak a tüntetések, noha a koronavírus-járvány miatti gyülekezési tilalom volt érvényben még a hétvégén. A dolog érdekessége, hogy a szombati tiltakozások előtt a rendőrök is megtartották a maguk tüntetését azért, mert kevesellték a kormány támogatását. A francia demonstráció apropója egy 24 éves fekete férfi, Adama Traoré halála volt – noha az eset 2016-ban történt, a fiatalember halálát pedig lényegében az általa elfogyasztott kábítószer, és nem a rendőri brutalitás okozta. Itt is voltak ellentüntetők, akik a fehérek elleni rasszizmust tették szóvá, őket a rendőrség előállította. Közben a The Jerusalem Poston látható felvétel tanúsága szerint a párizsi Place de la République-on összegyűlt antirasszista tüntetők többek közt a jól ismert „mocskos zsidók” rigmust ordították, és Izrael-ellenes transzparenseket is lobogtattak.

Svájcban is tízezres tömeg tiltakozott, a fővárosban, Zürichben rendőröket dobáltak meg.

Cook szobra sem úszta meg Sydneyben

Bár a hatóságok a koronavírus-járvány miatt arra kérték az embereket, maradjanak otthon, többezres létszámmal és több városban zajlanak a rasszizmusellenes tüntetések Ausztráliában is. A legnagyobb, ötezer fős megmozdulást a nyugat-ausztráliai Perth-ben tartották, ahol a tüntetők egyebek között a rendőri őrizetben meghalt őslakosok ügyeinek kivizsgálását követelték, de voltak demonstrációk Darwinban, ahol a legtöbb őslakos él, és több tucat­nyian tiltakoztak Melbourne-ben és Sydneyben is. A szobrok a kontinensországban sem menekültek meg a vandál kezektől: a dél-ausztráliai Victoria államban szombatra virradóra megrongálták Tony Abbott és John Howard egykori ausztrál miniszterelnök szobrait, Sydneyben pedig vasárnap hajnalban festékszóróval fújták le James Cook brit kapitány, felfedező szobrának arcát. (VZ) 

Kapcsolódó írásaink