Külföld

A Nemzeti Gárda tartalékosai megfertőződtek a washingtoni tüntetéseken

A Nemzeti Gárda tartalékosai megfertőződtek  Washingtonban a rendőri erőszak elleni tüntetéseken - jelentette be közleményében Brooke Davis ezredes, a Nemzeti Gárda fővárosi irodájának szóvivője kedden este.

A Nemzeti Gárda tartalékosai megfertőződtek a washingtoni tüntetéseken
Rendőrök a Fehér Ház előtt Washingtonban
Fotó: Olivier DOULIERY / AFP

 „Megerősítjük, hogy a washingtoni Nemzeti Gárda tagjai között pozitív vírusteszteket azonosítottunk” - olvasható a közleményben, amely mindazonáltal „műveleti biztonságra” hivatkozva nem részletezte, hogy a gárda hány tagjánál diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést.     

A szövetségi fővárosban a múlt héten erőszakba torkolló tüntetéseken a Nemzeti Gárda mintegy 1700 tartalékosát mozgósították a rend fenntartására. A tüntetések, amelyek sok helyütt, így Washingtonban, nem voltak mentesek az erőszaktól, George Floyd afroamerikai férfi erőszakos rendőri fellépés miatti halála kapcsán robbantak ki. Floydot május 25-én igazoltatták a rendőrök Minneapolisban, az úttestre szorították, megbilincselték és az egyik rendőr a nyakára térdelt. A 46 éves férfi ennek következtében életét vesztette. Kedden búcsúztatták és temették el őt a texasi Houstonban.

A rend fenntartására kivezényelt gárdisták ugyan viseltek szájmaszkot, de a tömeges tüntetésen a társadalmi távolságtartás ajánlott előírásait képtelenség volt betartani. Több járványügyi szakértő - köztük Deborah Birx, a Fehér Ház járványügyi munkacsoportjának egyik vezetője - is arra figyelmeztetett korábban, hogy a tömeges tüntetéseken megugorhat a koronavírus-fertőzöttek száma.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd esti adatai szerint 24 óra alatt - hétfő estétől kedd estig - az Egyesült Államokban 800 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 nevű betegségben, vagy a fertőzés egyéb szövődményeiben. Ezzel a járvány amerikai halálos áldozatainak száma 111 ezer 750-re emelkedett. A diagnosztizált vírusfertőzöttek száma csaknem kétmillió. Ugyanakkor 518 ezer fertőzöttet nyilvánítottak teljesen gyógyultnak.

Kapcsolódó írásaink

Minneapolis feloszlatja a rendőrséget

ĀA minnesotai város tanácsa alapjaitól „teremtené újra” a közbiztonság rendszerét – Washingtonból egy hét után kivonták a Nemzeti Gárda egységeit

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom