Külföld

Világszerte tüntettek a rendőri erőszak ellen

A demonstrálók mellett a fekete ruhás szélsőségesek is megjelentek

Ezrek tüntettek szombaton Washingtonban a rendőri brutalitás elleni tiltakozáshullám kilencedik napján, amit George Floyd május végi meggyilkolása váltott ki az Egyesült Államokban.

Világszerte tüntettek a rendőri erőszak ellen
Berlinben tizenötezren tüntettek, összecsapások is voltak
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Abdulhamid

Több aktivista a rendőrségi források megvonását követelte, azzal, hogy az így felszabadult pénzösszegeket a szükséget szenvedő közösségek támogatására kellene fordítani.

A denveri rendőrség egy pénteki bírósági döntés értelmében nem használhat könnygázt, villanógránátot és műanyag lövedéket a tüntetők ellen. Időközben a buffalói rendőrség különleges egységének mind az 57 munkatársa lemondott, miután felfüggesztették két kollégájukat, mert meglöktek egy idős férfit, akit kórházba kellett szállítani.

Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere még csütörtökön bejelentette, hogy 250 millió dollárral csökkenti a rendőrség finanszírozását, és az összeget más célokra, elsősorban a helyi feketéket támogató programokra fogja fordítani. Minneapolisban pedig megtiltották a fojtófogás alkalmazását az igazoltatásoknál. A minnesotai városban erőszakos cselekmények miatt letartóztatottak óvadékára jelentős összegeket utalnak át Joe Biden kampányának munkatársai.

Ausztráliától Európáig is tízezrek vonultak az utcákra szombaton. Londonban a nap nagyjából békésen telt, de később tiltakozók egy kisebb csoportja megdobálta a rendőröket, akik lovas rohammal távolították el őket. Párizsban a hatóságok nem engedélyezték a tervezett tiltakozást. Ennek dacára több száz ember gyűlt össze Black lives matter (A fekete életek is számítanak) feliratú táblákkal. Szintén szombaton Berlinben rendbontás és erőszak miatt őrizetbe vettek csaknem száz embert. Az 1500 főre bejelentett tüntetésen 15 ezren jelentek meg. A békés tüntetés után egy több száz emberből álló csoport körbevett rendőröket, és kövekkel, palackokkal dobálták meg őket, ezért 93 embert őrizetbe vettek. Hamburgban 14 ezren tüntettek, utána rendőrökre támadtak fekete ruhát és maszkot viselő szélsőségesek.

Egyenes az út Joe Bidennek az elnökjelöltséghez

Joe Biden
Joe Biden
Fotó: AFP

Megszerezte a szükséges számú voksot a múlt keddi előválasztásokon Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke, ezzel kellő számú delegáltja lett ahhoz, hogy ő legyen a Demokrata Párt elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson. Múlt kedden több tagállamban és Washingtonban tartottak előválasztást, s a demokrata választásokat mindenütt Biden nyerte. Igaz, nem volt vetélytársa, hiszen korábban Bernie Sanders is visszalépett. Nyolc tagállamban és egyes tengerentúli területeken hátravannak az előválasztások. Múlt pénteki közleményében Joe Biden úgy fogalmazott, megtiszteltetés volt számára a valaha volt legtehetségesebb elnökjelölt-aspiránsokkal versenyezni.
(UT)

Kapcsolódó írásaink