Külföld

Németország irányába is szabad már az út

Senki sem tudja, lesz-e második hulláma a járványnak, ezért a legrosszabb forgatókönyvre is felkészültnek kell lennünk – figyelmeztetett Szijjártó Péter

A határnyitások folytatásáról számolt be Szijjártó Péter, aki a második járványhullámra való felkészülésről és új felszerelések beszerzéséről is beszélt.

A koronavírus-járványról senki nem tudja, hogyan alakul a jövőben, lesz-e második hullám, ezért a legrosszabb forgatókönyvre is felkészültnek kell lennünk – mondta a külgazdasági és külügyminiszter tegnap a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében. Szijjártó Péter hozzátette, éppen ezért biztosítani kell a védekezéshez szükséges eszközöket, az elmúlt héten több repülőgépen 1800 lélegeztetőgép és 1,8 millió maszk érkezett Budapestre a Kína–Magyarország légihídon.

A miniszter egy másik felvételen arról beszélt, hogy – mivel Németországban a járványkezelés eredményesnek bizonyult – lehetőség nyílt arra, hogy a kormány tegnap reggel 8 órától megszüntesse a személyforgalomra vonatkozó korlátozásokat a két ország között. A politikus kiemelte: ez rég várt enyhítés a németországi munkavállalók és családjaik számára, hiszen Németország hazánk első számú kereskedelmi partnere, és sok magyar dolgozik ott. Az enyhítés tehát azt jelenti, hogy német állampolgárok szabadon beutazhatnak Magyarország területére, és azok a magyar emberek, akik Németországból térnek haza, mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

Az intézkedés mérföldkő a fokozatos határnyitás folyamatában: Szerbia irányába május 25-én nyíltak meg a határok, Horvátország és Szlovénia felé május 28-án; jú­nius 5-én pedig Szlovákia, Ausztria és Csehország felé indulhatott meg korlátozások nélkül újra a forgalom. Az ukránok egyoldalúan már megnyitották a határokat, egyelőre csak az ukrán állampolgárok számára, mivel a szomszédos országok jóváhagyására várnak. Románia felé korlátozott az átlépés, bizonyos feltételekhez kötik. Ami Lengyelországot illeti, Jacek Czaputowicz külügyminiszter nemrég úgy nyilatkozott, akár napok kérdése, és megnyílhatnak a határok a közép-európai országok felé.

Megnyílhat a szlovén–olasz határ

Szlovénia várhatóan június 25-én megnyitja Olaszországgal közös határát – közölte szombaton Anze Logar külügyminiszter olasz kollégájával, Luigi di Maió­val közösen tartott ljubljanai sajtótájékoztatóján. Szlovéniában vasárnapra 24 óra alatt eggyel, 1485-re nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma, az aktív betegek száma 17 fő. Horvátországban tegnap harmadik napja nem diagnosztizáltak új fertőzöttet. A Nyugat-Balkánon szinte mindenhol javul a helyzet, Montenegróban például már nem kötelező a védőmaszk viselése, Szerbiában pedig újra lehet nagyszabású szabadtéri rendezvényeket tartani. Észak-Macedóniában viszont tovább terjed a járvány, vasárnap már ötödik napja több mint százzal nőtt a fertőzöttek száma.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink