Külföld

Az amerikai baloldal a zavargók oldalára állt a rendőrökkel szemben

Az Amerikai Egyesült Államok számos nagyvárosában napok óta erőszakos tüntetések zajlanak, több baloldali politikus viszont ahelyett, hogy elítélné az utcákon gyújtogató, romboló, üzleteket fosztogató rendbontókat, inkább a káoszt megfékezni próbáló rendőröket támadja.

Az amerikai baloldal a zavargók oldalára állt a rendőrökkel szemben
Washingtonban is erőszakba torkolltak a tüntetések
Fotó: AFP/Samuel Corum

Mint ismeretes, bő egy hete kezdődtek erőszakos zavargások az egész Egyesült Államokban, miután május 25-én egy George Floyd nevű afroamerikai férfi meghalt egy rendőri intézkedés során Minneapolisban.

A történtek nyomán az ország több nagyvárosában tüntetések kezdődtek, melyek hamar erőszakba fordultak, a tüntetők számos helyen rátámadtak a rendőrökre, illetve autókat gyújtottak fel, rongáltak meg, valamint boltokat vertek szét és fosztottak ki.

Donald Trump egyértelműen a szélsőbaloldalt tette felelőssé a kialakult káoszért, és az is egyértelműen látható, hogy George Soros által finanszírozott szervezetek provokátorai tüzelik a tüntetőket.

Ahogy arra szombati cikkében az Origo rámutat, az eseményeket a baloldali Demokrata Párt és annak támogatói azonnal politikai kampánnyá emelték, egymásra licitálva szeretnék megrendszabályozni a rendőri szerveket.

Joe Biden, a demokraták frissen megválasztott elnökjelöltje, és akinek kampánya korrupciós, rasszista és molesztálási botrányoktól hemzseg, például kijelentette, hogy ha megválasztják, hivatalban töltött első száz napja alatt egy rendőrséget felülvizsgáló bizottságot hoz létre, mert szerinte az államoknak és városoknak új eszközökre van szüksége a reformok véghezvitelére.

Fosztogatók egy szétvert New York-i üzletben
Fosztogatók egy szétvert New York-i üzletben
Fotó: AFP/Brian R. Smith

Ezzel Biden burkoltan a radikális baloldal tombolását megakadályozni próbáló rendőröket fenyegeti: retorzió lesz, ha nem hagyják a tombolást.

Eric Garcetti, Los Angeles szintén demokrata polgármestere bejelentette, hogy 250 millió dollárt csoportosítanak át a városi költségvetésből a kisebbségek részére, ebből 100-150 millió dollárt a rendőrségtől vonnak el.

Nancy Pelosi, a demokraták kongresszusi képviselőcsoportjának vezetője eközben bejelentette, hogy hamarosan egy javaslatcsomagot tesznek le az asztalra, ugyan ennek a részletei még nem ismertek, de valószínűleg újabb korlátozásokat jelentenek majd a rendőri szerveknek.

Teljesen egyértelmű, hogy az amerikai baloldal a zavargók oldalára állt a rendfenntartókkal szemben.

Scott Wiener, Kalifornia állam demokrata szenátora közölte, hogy az újraválasztási kampánya során nem fogadja el egyetlen rendőri szervezet támogatását sem. Lauren Ashcraft, New York-i demokrata képviselőjelölt pedig azzal az üzenettel küldött szét adománygyűjtő emaileket, hogy "F&$# THE POLICE.", ami annyit tesz, hogy "B.ssza meg a rendőrség!".

Számos helyen a rendőrökre támadtak a fosztogatók

Szerdán fosztogatás közben végeztek egy kisvárosi nyugdíjazott rendőrkapitánnyal a tiltakozók a Missouri állambeli St. Louisban.  A 77 éves David Dorn halálos kimenetelű lőtt sebet kapott, miközben megpróbálta megakadályozni egy üzlet kifosztását. Egy fiatal rendőrt Las Vegasban fejbe lőttek, miközben próbálta hazaküldeni a tüntetőket a kollégáival; ő küzd az életéért.

Az Origo a Fox News gyűjtése nyomán további eseteket is felsorol, amikor a zavargók súlyos sérüléseket okoztak a rendőröknek:

  • Hétfő este négy rendőrt lőttek meg St. Louis belvárosában, hármat lábon, egyet pedig a karján találtak el a támadóik, miközben a rendőrsorfal szélén álltak.
  • Las Vegasban egy rendőrt fejbe lőttek intézkedés közben, jelenleg is gépek tartják életben.
  • Richmondban szintén két rendőrt találtak el egy lövöldözés közben, miközben egy bejelentést vizsgáltak. Kiérkezésükkor azonnal tüzet nyitottak rájuk.
  • New York hírhedt Bronx nevű negyedében egy rendőr betörések miatt vizsgálódott kedden, amikor egy autóval egyszerűen elütötték, majd a támadók segítségnyújtás nélkül továbbhajtottak. A rendőr már stabil állapotban van.
  • Pénteken két rendőrt meglőttek Brooklynban, amint egy társuk segítségére siettek, akit előtte nyakon szúrtak.

Szintén a FOX-nak mesélt az elképesztő vandalizmusról a chicagói Nancy Gray, aki vasárnap a férjével együtt védelmezte édesanyja esküvői boltját a fosztogatókkal szemben. Az üzlet is azok között volt, amit a randalírozók megrongáltak, amikor összecsaptak a rendőrökkel. Úgy fogalmazott, hogy szívfacsaró volt látni, hogyan pusztítják el a többi üzletet, és nem tehetünk ellene semmit.

A nő elmondta azt is, hogy azután indultak férjével édesanyja boltjának védelmére, miután egy barátjuk rövid videót küldött nekik arról, ahogy a szélsőbaloldaliak kifosztanak egy szomszédos ékszerboltot. 

Kapcsolódó írásaink

Elbúcsúztatták George Floydot

ĀAz amerikai legfőbb ügyész „szélsőséges agitátorokat és külföldi szereplőket” vádol az erőszak szélesítésével

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom