Külföld

A szlovákokkal példálózott Tőkés László a románoknak

Neonácik provokáltak Trianon évfordulóján Sepsiszentgyörgyön

Szakítani az állampolitikai szintre emelt magyarellenességgel – ez lenne a megbékélés első lépése Tőkés László szerint. A Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoportja Trianon évfordulóján a nemzeti összetartozást hangsúlyozta, román neonácik pedig Sepsiszentgyörgyön énekeltek „a barbárok megbüntetéséről”.

A magyar nemzet tagjai, bármely pontján éljenek is a világnak, összetartoznak – írta a békediktátum aláírásának századik évfordulóján a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja, emlékeztetve arra, hogy az igazságtalan trianoni döntésnek áldozata lett minden magyar, de eljött az ideje, hogy Európa belássa, az összmagyarság boldogulása közös európai érdek. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár videóüzenetében arról beszélt, száz évvel ezelőtt szétszakították országunkat, nekünk, mai magyaroknak pedig az a dolgunk, hogy újra egyesítsük a nemzetünket.

Bukarestben Tőkés László a román–magyar megbékélést szorgalmazta, ám kiemelte, ehhez az kéne, hogy az erdélyi magyarok teljes jogú polgárai legyenek Romániának, és Bukarestnek szakítania kell az állampolitikai szintű magyarellenességgel. Pozitív példának hozta fel Szlovákiát, ahol Igor Matovič kormányfő a megbékélés útjára lépett, éles kontrasztot alkotva a hungarofób Klaus Iohannis elnökkel és a bukaresti kormánnyal.

Ezzel egyidőben a magyar többségű Sepsiszentgyörgyre érkezett az a neonáci román huligáncsoport, amely tavaly az Úz-völgyi osztrák–magyar katonai temető meggyalázásával híresült el. Elénekeltek egy soviniszta dalt a „barbár magyarok megbüntetéséről”, meg arról, hogy itt ők vannak itthon – aztán hazamentek.

Román állami megemlékezések nem voltak, mert bár törvénybe iktatták, hogy június 4-e nemzeti ünnep, azt Iohannis még nem hirdette ki. A PSD-s Titus Corlățean szenátor, a javaslat egyik kidolgozója szerint azért, mert Szijjártó Péter külügyminiszter legutóbbi látogatásán ezt „kilobbizta” az elnöknél.
A magyar templomokban szerte hazánk egykori területein a szerződés aláírásának percében megszólaltak a harangok.

Balog Zoltán református lelkész, miniszterelnöki biztos tegnap az MTI-vel közölte, hogy a magyar kormány megkétszerezi a határon túli lelkipásztorok jövedelemkiegészítő támogatását. Hozzátette: nagyon fontos az egyházak kultúrát, hitet és anyanyelvet megtartó szerepe és annak erősítése.

Kapcsolódó írásaink