Külföld

Olaszországban már közel kétszer annyi a gyógyult, mint az aktív fertőzött

A gyógyultak száma majdnem kétszer annyi, mint az aktív fertőzötteké, miközben a halottak száma ismét száz fölé emelkedett egy nap alatt Olaszországban, és túllépte a 32 ezret a polgári védelmi hatóság kedd esti adatai szerint.

Olaszországban már közel kétszer annyi a gyógyult, mint az aktív fertőzött
A járvány gyengülésével egyre többen merészkednek ki Milánó utcáira is
Fotó: AFP/Sputnik/Tatyana Volobueva

A halottak száma 162-vel emelkedett az egy nappal korábbi 99-hez képest. Hétfőn először süllyedt száz alá a halottak száma március 9. óta, majd most ismét emelkedett. A halottak száma elérte a 32 169-t.

Az aktív fertőzöttek száma több mint ezernégyszázzal csökkent, az egy nappal korábbi ezerötszáz után, és elérte a 65 129-t. Közülük nyolcvannégy százalék házi karanténban tartózkodik, valamivel tízezer alá csökkent a kórházban kezeltek száma, a Covid-19 betegek közül 716-an vannak intenzív osztályon. Egy nap alatt - a halottakat is számolva - az egész országban 813 fertőzöttet szűrtek, az egy napja regisztráltak kétszeresét. Ezek több mint felét Lombardiában mérték.     

A gyógyultak száma túllépte a 129 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 226 699-t.

A gócpont Lombardiában 54-gyel emelkedett a halottak száma a korábbi 24-hez képest. A diagnosztizált fertőzöttek száma 462-vel emelkedett az egy napja mért 175 után.

Fő a biztonság: Velencében a gondolás és az utasa is maszkot visel
Fő a biztonság: Velencében a gondolás és az utasa is maszkot visel
Fotó: AFP/Andrea Pattaro

A május 18-i újraindulás második napján az olaszországi ruhaüzletek 90 százaléka, az éttermek 70 százaléka tartott nyitva.

A belügyminisztérium közlése szerint hétfőn több mint 127 ezer személyt ellenőriztek, és közülük több mint hatszázat bírságoltak meg, mivel elhagyták tartományuk területét, vagy diagnosztizált pozitívként és lázzal kimentek az utcára. Több mint 51 ezer üzletet ellenőriztek, ezekből mintegy negyvenet zárattak be a hatóságok az óvintézkedések hiánya miatt.

A szicíliai Palermo polgármestere videóüzenettel szólította fel a város lakosait, tartsák be a távolságtartást, miután a Vucciria történelmi piacának utcáin, éttermek, szórakozóhelyek sokasága között, tömegek mozogtak hétfőn este szájmaszk nélkül.

Spanyolországban harmadik napja száz alatt maradt a halálozás

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint Spanyolországban harmadik napja maradt száz alatt az új koronavírus-fertőzés okozta halálozás.

Az elmúlt 24 órában 83-an hunytak el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel elérte a 27 778-at. A fertőzést 295 páciensnél mutatták ki egy nap alatt. Összesen 232 037 koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt három és fél hónap során. A gyógyultak számát a szaktárca nem közölte.

A dél-európai országban kötelezővé teszik a szájmaszk viselését minden zárt nyilvános helyen, szabad téren pedig abban az esetben, ha nem lehet betartani az előírt két méteres távolságot másoktól - ezt a spanyol egészségügyi miniszter jelentette be a kormány ülését követő sajtótájékoztatón.

Salvador Illa elmondta: várhatóan szerdán jelenik meg az állami közlönyben (BOE) és lép hatályba a rendelkezés, amelyet elővigyázatosságból hoztak meg, más európai országokat követve, több tartomány kérésére. Szájmaszkot eddig csak a tömegközlekedési eszközökön utazóknak kellett kötelezően felvenniük Spanyolországban.

Maszkos tüntetők Sevillában: Spanyolországban sokan elégedetlenek a baloldali kormány járványkezelési módszereivel
Maszkos tüntetők Sevillában: Spanyolországban sokan elégedetlenek a baloldali kormány járványkezelési módszereivel
Fotó: AFP/Cristina Quicler

María Jesús Montero kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a kabinet elfogadta a március 15-e óta érvényben lévő szükségállapot további fenntartásáról szóló javaslatot, amelyet szerdán terjeszt a parlament elé.

Korábbi terveivel szemben a kormány nem egy hónapra, hanem csak újabb 15 napra, június 7-ig kéri a hosszabbítást, ugyanis eredeti elképzelése nem kapta volna meg a szükséges parlamenti támogatást.

A spanyol társadalom-kutató központ (CIS) legfrissebb felmérése szerint a spanyolok 95 százaléka szükségesnek látja a kormány által meghozott járványügyi intézkedések. 60,4 százalékuk véli úgy, hogy a szigorú korlátozásokat továbbra is fenn kell tartani.

A megkérdezettek 74,9 százaléka szerint az ellenzéknek támogatnia kell a kormányzati intézkedéseket, de ennek ellenére 48,4 százalék válaszolta azt, hogy nem bízik a kormány járványkezelésében.

Az elmúlt napokban a spanyol főváros több részén is néhány száz fős spontán kormányellenes tüntetések alakultak ki esténként, amelyeken a baloldali koalíció lemondását követelték.

Tovább csökken az elhunytak száma Belgiumban és Hollandiában

Továbbra is alacsony, napi 30 alatt maradt a koronavírus következtében elhunytak száma Belgiumban. Hollandiában az új fertőzöttek, valamint a halálesetek száma az elmúlt öt nap alatt mintegy megfeleződött. Luxemburgban kedden nem jeleztek egyetlen halálesetet sem, azonban két ember vírustesztje lett pozitív.

A belga közegészségügyi szolgálat szóvivője, Yves Van Laetham keddi tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 29-en haltak meg az országban. Egy hét alatt 401-en, péntek óta mintegy 150-en, ezzel 9108-ra emelkedett a betegségben elhunytak száma. A halálesetek 48 százaléka kórházakban, 51 százaléka idősek otthonában következet be.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma 232, ami jelentősen elmarad a múlt héten jelentett 300-330 körüli új esetszámoktól. Ezzel ez idáig 55 791 ember esetében mutatták ki a kórokozó jelenlétét Belgiumban.

Amíg a kórházba szállítottak napi mutatója a múlt héten 70 és 80 körül mozgott, addig az elmúlt 24 órában 50 embert szállítottak kórházba. Csökkenő tendenciát mutat a kórházi kezelések száma is. Koronavírus-fertőzéssel jelenleg 1630, egy héttel ezelőtt még 2222 embert ápoltak. Intenzív ellátásban jelenleg 345 embert részesítenek, számuk múlt kedden 420, azt megelőzően közel 500 volt. A kórházakat ez idáig 14 687 ember hagyhatta el gyógyultan. Március eleje óta 410 287 vírustesztet végeztek el, ebből 19 232-őt az elmúlt 24 órában - tették hozzá.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden azt közölte, a belga külügyminisztérium továbbra sem ajánlja a külföldi utazásokat.

Egyes uniós tagországok bejelentéseitől függetlenül Belgium részéről a vonatkozó ajánlások nem változtak, ami azt jelenti, hogy a nem halaszthatatlan külföldi utazások június 8-ig nem ajánlottak - közölte Arnaud Gaspard, a belga Külügyminisztérium szóvivője.

A napilap beszámolója szerint a következő napokban 1,7 millió sebészeti maszkot osztanak szét az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók között. Christie Morreale vallon egészségügyi miniszter bejelentése szerint a készlet több mint 40 százalékát az ország déli, francia nyelvű régiójának 602 idősotthonának lakói kapják. Vallóniában március 22. óta 5,8 millió sebészeti maszkot és 2,9 millió FFP2 kategóriájú védőmaszkot osztottak ki a szociális és egészségügyi szektor intézményei számára - közölte.

Amszterdamban sokan élvezték a szabadban a napsütést
Amszterdamban sokan élvezték a szabadban a napsütést
Fotó: AFP/Paulo Amorim

Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) keddi adatai szerint a koronavírussal összefüggő halálozások száma a múlt hét folyamán közölt napi 50 esethez képest mintegy megfeleződött. A vírusfertőzés következtében az elmúlt 24 órában 21-en, a vírus hollandiai megjelenése óta 5715-en haltak meg az országban.

A napi fertőzésszám szintén a felére csökkent. Amíg másfél hete még mintegy 450 esetben, egy hete már csak 227, pénteken 200, addig az elmúlt egy nap alatt 108 embernél mutatták ki a kórokozót. Ezzel 44 249-re emelkedett a vírus hollandiai megjelenése óta regisztrált fertőzésszám.

Egyre kevesebb az új fertőzött Ukrajnában

Jelentősen kevesebb új fertőzöttet regisztráltak keddre Ukrajnában, mint az előző napokban, a miniszterelnök pedig arról tájékoztatott, hogy hamarosan a korlátozások újabb enyhítése várható, ugyanakkor a karantént ismét meg fogják hosszabbítani.

Az azonosított fertőzöttek száma egy nap alatt 260 új esettel 18 876-ra nőtt az országban. Az elhunytak száma 13 újabb áldozattal 548-ra emelkedett, míg a betegségből eddig 5632-en gyógyultak fel, közülük 356-an az elmúlt napban. Eszerint Ukrajnában ismét meghaladta a gyógyult betegek száma az új fertőzöttekét, erre eddig csak egyetlen egy nap, múlt csütörtökön volt példa. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma korábban a napi 400-500 esetet is elérte.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese kedden a TSZN hírtelevízióban ugyanakkor közölte, hogy a karantént meg fogják hosszabbítani június 22-ig. Kifejtette, hogy Ukrajna elsősorban Lengyelország példáját követi, ahol hasonló a járványhelyzet alakulása, és a tesztelési módszer is. Előre bocsátotta, hogy a karantént úgynevezett „adaptív” módszerrel, azaz régiónként eltérően, fokozatosan fogják enyhíteni.

Vásárlók egy kijevi piacon
Vásárlók egy kijevi piacon
Fotó: AFP/Stringer/Sputnik

A lakosság kötelező koronavírus-teszteléséről a parlament által elfogadott, és most életbe lépett új jogszabállyal kapcsolatosan azt mondta, hogy a szűrést kiterjesztik a Covid-19 tüneteit mutató betegek mellett azokra, akik kapcsolatba kerülhettek a vírussal, továbbá a más betegségek miatt kórházi ellátásra előjegyzettekre, az egészségügyi dolgozókra és a rendfenntartó szervek alkalmazottaira.

Denisz Smihal miniszterelnök kedden a Telegram üzenetküldő portálon arról tájékoztatott, hogy a kormány a szerdai ülésén áttekinti a karanténkorlátozások enyhítésének újabb szakaszát. Szavai szerint a kabinet megvitatja egyebek mellett a városi, illetve a helyközi tömegközlekedés újraindításának lehetőségét május 22-től. Jelenleg a városi tömegközlekedési eszközökön csak külön igazolvánnyal rendelkezők utazhatnak, elsősorban egészségügyi dolgozók és más, kulcsfontosságú intézmények, vállalatok alkalmazottai.

Szó lesz szerdán az ukrajnai szállodák újranyitásáról is, a bennük lévő éttermek és uszodák működésének engedélyezése nélkül. Ismét lehetővé teszik a vallási szertartások korlátozott létszámú megtartását a templomokban, valamint a sportversenyek megrendezését nézők nélkül és legfeljebb 100 fő részvételével.

Ezen felül megvitatja a kormány annak lehetőségét is, hogy május 25-től újraindítsák a nagyvárosokban a metrókat és újra kinyithassanak az óvodák.

Kapcsolódó írásaink