Külföld

WHO: Ismét szigorítások jöhetnek, ha a lazítás nem elég körültekintő

Ismét szigorítások jöhetnek azokban az országokban, amelyekben nem járnak el rendkívül körültekintően a koronavírus terjedésének fékezése érdekében hozott korlátozások lazítása során - figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

WHO: Ismét szigorítások jöhetnek, ha a lazítás nem elég körültekintő
A járvány végén sem lehet majd visszatérni a korábbi állapotokhoz
Fotó: AFP/Jung Yeon-je

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz online sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az enyhítések megkezdése előtt fel kell készíteni az egészségügyi ellátórendszert, megfelelő monitorozási eljárásokat kell életbe léptetni, illetve tájékoztatni kell a lakosságot.

– Az újbóli korlátozások kockázata nagyon is valós, amennyiben nem szakaszos megközelítést alkalmaznak, és nem járnak el rendkívül körültekintően a feloldás során – mondta.

Rámutatott emellett, hogy a járvány végén sem lehet majd visszatérni a korábbi állapotokhoz, ugyanis jelentős beruházásokra van szükség az egészségügy területén.

– A Covid-19-járvány egyszer véget fog érni, azonban nem maradhat minden a régiben. Ha valamit tanultunk ebből a válságból, akkor az az, hogy a jelen befektetései később életeket mentenek – fogalmazott a WHO főigazgatója.

Kapcsolódó írásaink