Külföld

Tízezernyi aláírás veszhetett oda az Európai Bizottság miatt

Szoftverhiba és sorozatos leállás miatt akadozik az aláírásgyűjtés a nemzeti régiók pénzügyi önrendelkezéséről szóló európai polgári kezdeményezés kapcsán.

Tízezernyi aláírás veszhetett oda az Európai Bizottság miatt
Euró­pai Bizottság
Fotó: MH

A szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) oldalán számosan posztoltak képet a leállt szerverről – ezeket az Európai Bizottság (EB) biztosítja a polgári kezdeményezések lebonyolítására. A szervezők korábban lapunknak elmondták, hogy korábban is volt szoftverhiba, illetve szerverleállás, ami miatt már akkor több ezer aláírás elveszhetett – és jelezték is az illetékes európai szerv informatikusainak is a hibát, illetve, hogy az utolsó két nap (azaz szerda és csütörtök) még nagyobb érdeklődés várható a felületen.

Ennek ellenére mi is azt tapasztaltuk, hogy a legaktívabb órákban – például ma délután 4 és fél 6 között – lehetetlen volt szignózni a kezdeményezést, ehelyett az alábbi hibaüzenet fogadott minket is:

Az Európai Bizottság honlapja a leállás alatt
Az Európai Bizottság honlapja a leállás alatt
Fotó: MH

Összehasonlításképpen: az előző órákban óránként akár 6-7 ezer aláírás is gyűlt, azaz a sorozatos leállás komoly érvágás. Emlékezetes, összesen egymillió szignót kellene összegyűjteni a polgári kezdeményezés sikeréért, ebből mintegy 720 ezer volt meg online akkor, amikor a számlálót és az aláírófelületet még nem váltotta fel a hibaüzenet; valamint 250 ezer körüli szignó van meg papír alapon. Így az egymillióhoz alig néhány tízezer hiányozna; feltételezve, hogy a papír alapúak 20-30 százaléka érvénytelen, a keddi nap 100 ezer szignó gyűlt, azaz ezzel a tempóval másfél nap alatt még így is bőven megugorható enne az egymillió a csütörtök éjféli határidőig – ha az Európai Bizottság képes lenne kezelni a helyzetet.

Értelemszerűen a szervező SZNT egy hibaüzenet képernyőfotóját posztolva rámutatott: mindezért természetesen az EB a felelős. A szervezők részéről Dabis Attila, az SZNT külügyi koordinátora öt óra körül ismét jelezte a problémát az EB informatikusainak, akik elismerték, hogy a szerverek alultervezettsége volt a probléma. Ennek kapcsán elnézést is kértek, és a szervezők és aláírók megértését, mivel „ennyi támogatót egyszerre még sohasem láttunk, egyetlen kezdeményezésnél sem”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom