Külföld

Orbán Viktor részt vett az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón

Orbán Viktor miniszterelnök részvételével megkezdődött az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója, amit a koronavírus-járvány miatt ezúttal videokonferencia keretében tartanak meg - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerda délután.

Orbán Viktor részt vett az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón
Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: Facebook

 A megbeszélésen szóba kerül az európai integrációs perspektíva megerősítése a térség államai számára, az aktuális biztonsági kihívások, így a migráció témája, valamint az Európai Bizottság gazdaságfejlesztési terve is. Kiemelt fontosságú lesz a koronavírus-járvány elleni védekezés ügye; az Európai Unió segítséget nyújt a Nyugat-Balkán számára a járvány elleni védekezéshez.

Havasi Bertalan emlékeztetett: Magyarország korábban már küldött védőfelszerelést Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába, Albániába, Észak-Macedóniába és hamarosan újabb magyar szállítmány indul Montenegróba is. Hozzátette: a magyar miniszterelnök korábban többször is határozottan kiállt a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozása mellett, ami egyaránt érdeke az érintett államoknak és magának az EU-nak is.


Charles Michel: A nyugat-balkáni országokkal tartott uniós csúcsértekezlet megerősítette a térség európai perspektíváját

Charles Michel az Európai Unió, valamint a Nyugat-Balkán országainak videókonferencia keretében tartott csúcsértekezletét követő online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az Európai Unió a továbbiakban is segíti és támogatja a régió országainak reformprogramját és az európai integrációhoz szükséges erőfeszítéseiket.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, csúcsértekezlet alkalmat kínált a koronavírus okozta válság időszakában tanúsított kölcsönös szolidaritás és együttműködés hangsúlyozására és erősítésére is. Utalt arra, hogy a Nyugat-Balkán országai a járvány kezelésében értékes segítséget nyújtottak közvetlen szomszédaiknak és az EU tagállamainak is.

Kapcsolódó írásaink