Külföld

Nő a magyar álláspont népszerűsége

Előrelépés a Néppártban: migrációs dokumentumában a pártcsalád az erős határvédelmet sürgeti, és nem ragaszkodik a menedékkérők kötelező befogadásához

A magyar meggyőződést tükrözi a Néppárt migrációval kapcsolatos álláspontja, ugyanakkor vannak olyanok a frakcióban, akik még mindig a kötelező elosztást erőltetik – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs, hozzátéve: a dokumentum az erős határvédelemre, a származási orszá­gok megsegítésére szólít fel.

Nő a magyar álláspont népszerűsége
Ellenőrzés egy görög menekülttáborban – régóta túlterheltek az intézmények
Fotó: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Számos ponton sikerült érvényesíteni a magyar szempontokat az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának migrációs és menekültügyi álláspontjában Hidvéghi Balázs szerint. A fideszes EP-képviselő közleményében azt írta, a dokumentum az erős határvédelemre, a harmadik országokkal való szoros együttműködésre és a származási országok megsegítésére szólít fel. Az Európai Néppárt (EPP) lehetővé tenné a tagállamoknak, hogy ne a menedékkérők kötelező befogadásával, hanem a szolidaritás más formái által járuljanak a teherviseléséhez. A dokumentum rögzíti azt is, hogy meg kell különböztetni egymástól a védelemre szoruló menekülteket és a gazdasági okokból érkező bevándorlókat, illetve arra kell törekedni, hogy a kérelmek elbírálására az unió területén kívül kerüljön sor.

Hidvéghi szerint bár a dokumentum sok eleme tükrözi a magyar álláspontot, ébernek kell maradni, mivel a vita során is látszott, hogy az EPP-ben „továbbra is jelen van egy erősen bevándorláspárti csoportosulás”, amely a migránsok kötelező elosztását szerette volna áterőltetni a frakción.

Juan Fernando López Aguilar, az EP állampolgári jogi, bel- és igaz­ságügyi bizottságának (LIBE) elnöke az Európai Bizottságnak küldött levelében egyébként a LIBE nevében a biztonságos és legális migrációs útvonalak megteremtésének feltételeit sürgette.

A máltai vezetés közben megelégelte, hogy nem kap kellő segítséget az EU-tól, ezért a Politico brüsszeli
hírportál szerint úgy döntött, az ország felségvizein kívül, egy hajón kell maradnia annak az 57 migránsnak, akiket a héten egy halászhajó mentett meg a Földközi-tengeren. A bevándorlók addig nem szállhatnak partra, amíg nincs közös uniós megoldás az áthelyezésükre.

Berlini közlés szerint kedden egy török katona rálőtt az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) egyik járőrére a török-görög határon. Az esetet vizsgálják.

Kapcsolódó írásaink