Külföld

Szijjártó Péter: Több tiszteletet a magyaroknak!

Legújabb Facebookra feltöltött videójában az erdélyi magyarságra nézve sértő módon nyilatkozó román államvezetésnek, azon belül is Klaus Iohannis elnöknek üzent Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter: Több tiszteletet a magyaroknak!
Szijjártó Péter szerint a román állam képviselőinek az elmúlt napokban tett nyilatkozatai megnehezítik a jószomszédi viszony fenntartását
Fotó: MTI/KKM

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy jó kapcsolatot tartsunk fenn Romániával, hiszen fontos gazdasági partnerei vagyunk egymásnak, de az Erdélyben és Székelyföldön élő magyaroknak is az az érdeke, hogy legyen egy normális kapcsolat a két ország között - húzta alá a külügyminiszter.

Objektum doboz

Szijjártó Péter rámutatott, hogy az elmúlt napokban a román állam képviselői sorra olyan kijelentéseket tettek, amelyek megnehezítik a jószomszédi viszony fenntartását. Hozzátette: a mai napon Románia elnöke egy kifejezetten civilizálatlan, gyűlöletkeltésre alkalmas nyilatkozatot tett.

Klaus Iohannis román államfő Székelyföld autonómiastatútumának hallgatólagos elfogadása miatt szerdán azzal vádolta az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy „odaadná Erdélyt a magyaroknak”

Iohannis kijelentette, míg a román hatóságok a világjárvány ellen küzdenek, a PSD „a parlament titkos irodáiban azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak”. Az államfő televíziós nyilatkozatában észbontónak találta, hogy „hova jutott a PSD, és milyen megállapodások köttetnek a román parlamentben”.

Szijjártó Péter erre reagálva úgy fogalmazott: „Iohannis elnök úrnak tisztában kell lennie azzal, hogy az Erdélyben és Székelyföldön élő magyarok többsége őrá szavazott a román elnökválasztáson, ez mindenki számára világos kell legyen. Ezért kérésünk, üzenetünk és felhívásunk Románia elnöke felé egyszerű: több tiszteletet a magyaroknak!”

Kapcsolódó írásaink