Külföld

Kemény választ kapott Sikorski

Még aznap választ kapott pénteki levelére a volt lengyel külügyminiszter, aki vagdalkozásokkal teli levélben ment neki a Fidesznek.

Kemény választ kapott Sikorski
Deutsch Tamás csattanós választ adott Radosław Sikorskinak
Fotó: MH/Európai Parlament

Radosław Sikorski volt lengyel külügyminiszter, az ellenzéki Polgári Platform (PO) parlamenti képviselője válaszolt pénteken arra a nyílt levélre, amelyet a Fidesz-KDNP három európai parlamenti képviselője, Deutsch Tamás, Hidvéghi Balázs és Hölvényi György küldtek Donald Tusknak, az Európai Néppárt (EPP) elnökének, Sikorski párttársának.

A magyar kormánypárti képviselők bocsánatkérésre szólították a pártcsalád elnökét a magyar kormányfőt burkoltan lenácizó nyilatkozatáért.

A levélben – amelyről pénteken számolt be a Népszava – Sikorski meglehetősen dühös hangnemet ütött meg. Egyebek mellett azt írta, nem igaz, hogy Tusk lenácizta Orbán Viktort, amikor azt írta, hogy „Carl Schmitt büszke lenne rá”. „Sértőnek tartom, hogy a magyar kormánypárti sajtó Donald Tusk családjának a második világháború idején Gdanskban elszenvedett tragédiáját arra használta, hogy zaklasson egy nagy hazafit és európait.

Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a második világháborúban? Tényleg fel kellene tennünk a kérdést, hogy a Fidesz vezetői vagy az önök nagyapái melyik oldalon harcoltak?” – írta.

„Azok közülünk, akik évtizedek óta Magyarország barátainak tekintettük magunkat, most döbbenten állunk és szomorúak vagyunk, de ez az önök választása. Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában! Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak” – zárta a levelét.

A volt lengyel külügyminiszter levelére még aznap válaszolt is Deutsch, aki előrebocsátotta, nem fog reagálni a szándékosan sértő és provokatív megjegyzésekre. Megjegyezte, a szavait és stílusát mindenki maga választja meg, mindenesetre az ilyen durva vagdalkozás jellemzően a valódi érvek hiányának, valamint a gyengeségnek a jele.

Deutsch Sikorski ugyan tehet úgy, mintha nem értené, mire célzott Tusk Carl Schmitt említésével, de attól még nem válik semmissé az utalás, amely minden tanult ember, valamint a levélről beszámoló médiumok számára is világos volt.

A fideszes képviselő szerint a legfontosabb kérdés az, hogyan lehet megerősíteni az Európai Néppárt egységét és fokozni politikai erejét az európai politikai arénában. Sikorski megosztó politizálásra vonatkozó megjegyzésére úgy reagált, az EPP jelenlegi elnökének érdemes lenne saját megnyilvánulásait is megvizsgálnia, hiszen sértő és alaptalan vádakkal illetni egy másik politikai vezetőt kiválóan illik ebbe a kategóriába.

„Egységet teremtő lépés vajon megismételni a baloldal üres, ideológiailag motivált támadásait az egyik legsikeresebb néppárti kormányfő ellen?” – vetette fel Deutsch.

A képviselő szerint a baloldal elvárásainak való megfelelésre törekedni sosem volt győztes stratégia a kereszténydemokrata, konzervatív pártok számára. „Ha nem tévedek, Lengyelországban sem működött” – jegyezte meg (alighanem arra utalva, hogy a PO elvesztette a két legutóbbi választást a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságossággal szemben).

Deutsch hangsúlyozta, a néppártiak nem engedhetik, hogy politikai ellenfeleik diktálják az utat számukra és ők mondják meg, ki a „jó demokrata”. „Valamivel több független gondolat és politikai bátorság mindannyiunknak javára válna” – tette hozzá. Deutsch reményét fejezte ki, hogy a járvány elmúltával vissza tudnak térni a kölcsönös tiszteleten alapuló, normális együttműködésre.

A képviselő reagált Sikorskinak a második világháborús részvételre vonatkozó megjegyzésére is. Emlékeztette a lengyel képviselőt, hogy a Fidesz egyik alapítójaként 22 éves volt, amikor 1988-ban létrehozták „az első demokráciapárti ifjúsági szervezetet a kommunista Magyarországon”.

„Büszkén harcoltam a szabadságért és demokráciáért Magyarországon, büszkén mentem Prágába is, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjek a cseh és szlovák emberektől a kommunista Magyarország részvételéért a Varsói Szerződés 1968-as inváziójáért” – írta Deutsch, megjegyezve: mindezért őrizetbe kerültek, de ez volt a helyes cselekedet.

Kitért arra is, hogy családjában áldozatai és túlélői is vannak a holokausztnak, a nagyapja a budapesti gettót és a kényszermunkát is túlélte. „Ennek fényében megértheti, hogy nincs túl sok türelmem azok iránt, akik túl könnyen és felelőtlenül tesznek utalásokat a nácizmusra. Annak veszem, ami: cinikus arculcsapásnak” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom