Külföld

„Cinikus és erkölcsileg elfogadhatatlan” - A Fidesz-KDNP nyílt levélben szólította fel a nácizó Tuskot

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselő nyílt levélben kérték ki maguknak, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke náci párhuzamot vont Magyarország miniszterelnökével, Orbán Viktorral.

„Cinikus és erkölcsileg elfogadhatatlan” - A Fidesz-KDNP nyílt levélben szólította fel a nácizó Tuskot
Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke
Fotó: AFP/Aris Oikonomou

A Deutsch Tamás, Hölvényi György és Hidvéghi Balázs által jegyzett levélben azt írják: Donald Tusk kijelentései messze túlmennek minden határon, és bocsánatkérést követelnek.

A nyílt levelet alább változtatás nélkül közöljük:

Elnök Úr!

Rendkívül nehéz időket élünk ezekben a napokban. Szerte a világon az emberek fáradhatatlanul küzdenek, hogy legyőzzék a koronavírus-járványt és életeket mentsenek. Azonban bizonyos kijelentések, még ebben a vészterhes időszakban sem maradhatnak válasz nélkül.

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy Ön nemrégiben egy, a Spiegelnek adott interjúban gyakorlatilag nácinak nevezte a magyar miniszterelnököt. Ez a kijelentése mélységesen felháborító, és kategorikusan visszautasítjuk. Orbán Viktor soha semmi olyat nem tett vagy mondott, ami a párhuzamot indokolná.

A demokráciában természetes, hogy bizonyos dolgokban nem értünk egyet. Azonban a politikai ellenfelünket minden alap nélkül nácinak nevezni, ezidáig csak a baloldal jól ismert eszköze volt konzervatív politikusok és pártok ellen. Annál nagyobb csalódás, ha egy kereszténydemokrata párt vezetője tesz ilyet.

Egy ilyen szégyenteljes kijelentés ráadásul a náci terror milliónyi áldozatának – zsidóknak és nem zsidóknak – az emlékét is meggyalázza. Sérti az áldozatok emlékét és sérti mai leszármazottaik érzékenységét is. Cinikus és erkölcsileg elfogadhatatlan.

Bármily rendkívüliek is ezek az idők, a politikai vezetőknek méltónak kell maradniuk az általuk betöltött pozícióra. Az említett kijelentések messze túlmennek minden határon, és bocsánatkérést követelnek.

Budapest, 2020. április 22.

Az EPP elnöke a Spiegelnek adott interjújában vont náci párhuzamot Orbán Viktorral és a magyar koronavírus elleni intézkedésekkel kapcsolatban.

„A történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok a hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet. Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra” – mondta Donald Tusk az interjúban.

Schmitt, aki a Nemzeti Szocialista Párt tagja volt, aktívan segített a náci rezsim legitimitásának megteremtésében.

Kapcsolódó írásaink