Külföld

Szijjártó: Le kell bontani az áruforgalom és a befektetéstámogatás korlátait

A járványhelyzet szükségessé teszi a nemzetközi áruforgalom zavartalanságát, és a befektetési támogatások uniós vizsgálat nélkül adható összeghatárának eltörlését - jelentette ki közösségi oldalán csütörtökön Szijjártó Péter, miután online megbeszélést folytatott az EU-tagállamok külgazdaságért és külkereskedelemért felelős tárcavezetőivel.

Szijjártó: Le kell bontani az áruforgalom és a befektetéstámogatás korlátait
Az Európai Unió külkereskedelmi minisztereinek virtuális tanácsa
Fotó: Facebook

Az egyeztetésen a külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy Magyarország az összes szomszédja felé biztosítja a korlátozás nélküli határátlépést a fuvarozók számára. A járványhelyzet idején csak zavartalan áruforgalommal oldható meg a lakosság ellátása, ezért minden államnak gyors és akadálymentes áthaladást kell biztosítania - tette hozzá.

Szijjártó Péter azt is elmondta a megbeszélésen, hogy a kormány a jövő hét elején javaslatot nyújt be az Európai Bizottsághoz a befektetésösztönzési szabályok lazítására. A mostani előírás alapján uniós vizsgálat nélkül legfeljebb 800 ezer euró befektetési támogatás adható. A korlátozás eltörlése hozzájárulna az európai gazdaság újraindításához - hangsúlyozta a miniszter.

Értékelése szerint a járványhelyzet eddigi tapasztalatai azt igazolják, hogy igazán csak a tagországok megoldásai hatékonyak. A nemzetközi együttműködés mellett ezért meg kell őrizni a nemzetállamok cselekvési szabadságát - tette hozzá Szijjártó Péter.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink