Külföld

Magyarország továbbra is segít a nehéz helyzetben lévő országoknak

Magyarország továbbra is segítséget nyújt majd a nehéz helyzetben lévő környező államoknak az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelemben, ezen tevékenysége teljes mértékben egybevág az Európai Unió ide vonatkozó politikájával - jelentette ki Szijjártó Péter az EU-tagországok fejlesztési ügyekkel foglalkozó minisztereinek szerdai videokonferenciáját követően.

Magyarország továbbra is segít a nehéz helyzetben lévő országoknak
Szijjártó Péter az Európai Unió Külügyek Tanácsának fejlesztéspolitikával foglalkozó ülésén vett részt
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Az Európai Unió 15,5 millió euróval segíti az EU szomszédságában elhelyezkedő nyugat-balkáni, afrikai és ázsiai országoknak, amelyek még nagyobb szükséget szenvednek a világjárvány miatt. Az unió egyúttal arra kérte a tagállamokat, hogy egyéni, tagállami szinten is segítse a közösségen kívüli, szomszédos országokat - közölte Szijjártó Péter.

A külügyminiszter emlékeztetett, hogy Magyarország a felelős szomszédságpolitika jegyében már adott segítséget a nyugat-balkáni országoknak. Öt esetben összesen hatszázezer maszkkal és harmincezer védőruhával segítettük Szerbiát, Horvátországot, Észak-Macedóniát, Szlovéniát és Boszniai Szerb Köztársaságot. „Ebből is látszik, hogy az a segítség, amelyet mi a szomszédos országoknak nyújtottunk, teljes mértékben egybevág az Európai Unió ide vonatkozó politikájával.”

Szijjártó Péter elmondta, hogy a Kína és Magyarország közti légihídon a mai napig 36 millió maszk érkezett hazánkba, emellett a magyar állam vásárolt egy gépsort is, amelyen havi szinten 2,8 millió maszkot tudunk gyártani, így segíthetünk a hozzánk forduló országoknak is.

Objektum doboz

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a több mint nyolcezer külföldön rekedt magyar állampolgár mellett 133 külföldi állampolgárnak is segítettünk hazajutni. „Szlovákokat, lengyeleket, cseheket, szlovénokat, osztrákokat, horvátokat, románokat, olaszokat és németeket is vittünk haza azokon a repülőjáratokon, amelyeket mi magunk szerveztünk”.

„Ugyanakkor arra is felhívtam a kollégáim figyelmét, hogy szép dolog, hogy az Európai Unió ”Team Europe„, tehát ”Európai csapat„ név alatt próbál segíteni az EU-n kívüli térségeknek. Nehéz viszont úgy csapatépítésről beszélni, hogy a csapat egyes tagjait folyamatosan álhírekkel, hazugságokkal és egyéb lejárató akciókkal próbálják nehéz helyzetbe hozni” - mondta Szijjártó Péter az uniós politikusok részéről a magyar kormány felé irányuló közelmúltbeli támadásokra utalva.

A külügyminiszter közölte, arra kérte az Európai Unió főképviselőjét, hogy hasson oda az Európai Bizottság néhány tagjának, hogy fejezzék be Magyarország „hobbiszerű támadását”, a „hazugságok, álhírek gyártását és terjesztését”, ugyanis a biztosoknak nem ez a dolguk, hanem az, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben támogassák a tagállamokat.

A miniszter végezetül elmondta, hogy az előző napi nyolc után szerdán hét repülőgép érkezik Kínából, a fedélzetükön ötmillió maszkkal, 140 lélegeztetőgéppel és védőruhákkal, a légihíd pedig továbbra is üzemelni fog.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom