Külföld

„A válság idején is biztosítani kell az áruk akadálytalan forgalmát”

Az új típusú koronavírus-járvány okozta válság idején is biztosítani kell az áruk és a hazatérni kívánó polgárok akadálytalan mozgását az Európai Unión belül - figyelmeztetett Szijjártó Péter csütörtökön, a bolgár külügyminiszterrel Szófiában folytatott egyeztetését követően.

„A válság idején is biztosítani kell az áruk akadálytalan forgalmát”
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter sajtótájékoztatót tart találkozójuk után Szófiában 2020. március 26-án
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

A tárgyalásokat lezáró közös sajtótájékoztatón a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, Ekaterina Zaharievával egyetértettek abban, hogy minden kormánynak kettős felelőssége van a jelenlegi helyzetben: először is az állampolgárok életének, egészségének védelme, valamint az ország folyamatos ellátásának és a gazdaság működőképességének biztosítása.

Mint rámutatott, ehhez az kell, hogy mindenki garantálja a korlátozásoktól mentes áruforgalmat, és ebben a két fél több európai koordinációt és segítséget várna el. Közösségi szinten kellene biztosítani azokat a tranzitútvonalakat, amelyeket Budapest és Szófia már biztosít az áruk, illetve a hazatérni kívánó európai polgárok számára.

A tárcavezető hozzátette, hogy a magyar kormányzat egészen addig fenntartja azt a szabályozást, amelynek értelmében a bolgár állampolgárok este 9 és reggel 5 óra között beléphetnek autójukkal Magyarországra, amíg Románia is átengedi őket a területén.

Kiemelte, hogy a „személytelen videokonferenciák helyetti személyes találkozó világosan mutatja azt a jelentőséget, amelyet Magyarország és Bulgária tulajdonít a kétoldalú kapcsolatoknak”. A két ország hasonló álláspontot foglal el az EU előtt álló valamennyi kihívás tekintetében - szögezte le.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a járvány idején a migráció kérdésének még nagyobb hangsúlyt kell kapnia, miután az illegális, tömeges bevándorlási hullámok innentől kezdve „nem csak biztonsági és kulturális, hanem nagyon jelentős egészségügyi kockázatot is jelentenek”.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Marijana Nikolova miniszterelnök-helyettes találkozója Szófiában 2020. március 26-án
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Marijana Nikolova miniszterelnök-helyettes találkozója Szófiában 2020. március 26-án
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

„Közös álláspontunk, hogy az Európai Unió külső határait meg kell védeni” - fogalmazott.

A kerítésépítéssel kapcsolatban pedig aláhúzta: „amit Európában sokáig szitokként szórtak a fejünkre, arról bebizonyosodott, hogy helyes döntés volt”.

Végezetül kitért arra is, hogy Törökországgal megállapodásra kell jutni (a migránsok visszatartásáról), egy fenntartható megoldás nélkül ugyanis folyamatos lesz a migrációs nyomás az EU-n.


 

Kapcsolódó írásaink

Ázsia-szerte emelkedett az új fertőzöttek száma

ĀA Nyugat-Balkánon és Romániában továbbra is terjed a járvány - Oroszország felfüggeszti a légi járatokat külföldre, Ukrajnában nőtt a fertőzöttek és halottak száma - A Közel-Keleten korlátozásokat vezettek be - ÖSSZEFOGLALÓ

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom