Külföld

Szijjártó Péter: Óriási magyar siker az EU bővítési politikájában

A mostani nehéz körülmények közepette jó hír Brüsszelből, hogy pozitív döntés született és egyetértés van az Európai Uniós tagországok között abban, hogy megkezdődjenek a csatalakozási tárgyalások mind Észak-Macedóniával, mind pedig Albániával - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter: Óriási magyar siker az EU bővítési politikájában
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában
Fotó: MTI / KKM / Borsos Mátyás

A Facebook-oldalán közzétett videóban Szijjártó Péter az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának üléséről számolt be, és amelynek keretében elmondta, hogy ez egy óriási siker, és büszkék lehetünk arra, hogy ebből a sikerből mi magyarok alaposan kivettük a részünket. „Hosszú évek óta támogatjuk aktívan, hangosan az Európai Unió (EU) bővítési politikáját, hosszú évek óta nyújtunk konkrét, valódi segítséget a nyugat-balkáni országok integrációs törekvéseinek sikerre vitelében.”

Objektum doboz

A külgazdasági és külügyminiszter a magyar sikerek közé sorolta Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítésért felelős biztosának munkáját, ugyanis ő terjesztette elő azt az új bővítési módszert, amelyet kedden politikailag el is fogadott az Általános Ügyek Tanácsa. Ez az új bővítési módszer ugyanis felgyorsítja az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országokkal folytatott tárgyalásokat azáltal, hogy a tárgyalási fejezeteket nem egyenként nyitják meg az egyes tagországok, hanem témakörönként, csoportonként egyszerre - ismertette Szijjártó Péter, aki kiemelte, hogy bővítési politikájában nagyon régen volt utoljára olyan, hogy az Európai Unió sikert tudott volna elérni. A miniszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az EU-nak mindenképpen szüksége van valamifajta sikerre, sikertörténetre, főleg a mostani körülményekre tekintettel, amikor a britek elhagyták az Uniót, amikor komoly migrációs nyomással nézünk szembe délről, és amikor a vírus elleni küzdelem köti le gyakorlatilag mindenkinek az energiáját.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy Magyarország már hosszú idő óta úgy gondolja, hogy mind Észak-Macedónia, mind Albánia teljes mértékben készen áll a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, ennek sem politikai, sem jogi akadálya nincs, ráadásul mindez igazi európai érdek is.

A külügyminiszter kitért arra is, hogy vannak, akik arra panaszkodnak, hogy más országok egyre komolyabb befolyással rendelkeznek a Nyugat-Balkánon. Nehéz ezekkel a szereplőkkel úgy versenyre kelni, hogy be sem nevezünk a versenybe - mondta, majd hozzáfűzte, hogy Európának meg kell mutatnia azt az utat a nyugat-balkáni országoknak, amelyre érdemes rálépniük, és ez az európai integráció.

Közölte: az EU-nak gazdasági érdeke a nyugat-balkáni bővítés, hiszen így jobban ki lehet használni a már meglévő kapcsolatokat. Biztonsági érdek is, mert a térségen át vezet az egyik fő migrációs útvonal, továbbá politikai érdek is, hiszen a Brexittel először fordult elő az EU történetében, hogy a tagállamok száma csökkent - értékelt.

Arról is beszélt, hogy mindemellett nem szabad hagyni, hogy a csatlakozási tárgyalások lelassuljanak Szerbiával és Montenegróval, ezekkel az országokkal is új tárgyalási fejezeteket kell nyitni.

Kérdésre a tárcavezető közölte: a koronavírus által létrehozott helyzet nemcsak egészségügyi veszélyt jelent, hanem komoly gazdasági kihívások elé állítja a világot, benne a magyar gazdaságot is. Ezért hozott a kormány gazdasági döntéseket, és a külügyi tárcánál olyan rendelettervezettel készülnek, amely kihasználja, hogy az EU most lazább szabályokat enged a vállalatok és beruházások támogatására, így a munkahelyek megvédése érdekében olyan beruházások ösztönzésére alkalmas támogatásokat tudnak adni, amelyekkel meg tudják védeni az elmúlt években létrejött munkahelyeket - magyarázta.

Azt is mondta: most is érdemes előremenni és a cégeknek olyan támogatást adni, amelyek további beruházásokra ösztönöznek. Az a kormány, amely a legrugalmasabban, leggyorsabban tud reagálni, nagy versenyelőnyre tehet szert a vírus utáni időszak tekintetében is - vélekedett.

Szijjártó Péter egy a veszélyhelyzet meghosszabbítása körüli vitákra vonatkozó kérdésre közölte: a mostani helyzet nagy kihívást jelent, és az elmúlt hetekben hozott döntések gyorsaságán életek múltak. Ez így lesz a jövőben is, ezért fontos, hogy a kormány a lehető leggyorsabban tudjon intézkedéseket hozni, és úgy fog élni a felhatalmazással, hogy a magyarokat meg tudja védeni - jelentette ki.

Kapcsolódó írásaink