Külföld

Közeleg Tirana és Szkopje uniós csatlakozása

Szijjártó szerint hazánk sokat segített abban, hogy Brüsszel és a balkáni országok közöttmegindulhasson a tárgyalás – a lépéshez Várhelyi Olivér bővítési biztos is gratulált

Az Általános Ügyek Tanácsának ülésén úgy tűnik, valódi előrelépés történt a balkáni országok európai uniós csatlakozása kapcsán: megindultak a tárgyalások, s mint Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta, ebben a sikerben oroszlán része van Magyarországnak. A történteknek, úgy fest, mindenki örül.

Közeleg Tirana és Szkopje uniós csatlakozása
Európának biztonsági érdeke is a két állam csatlakozása – mondta Szijjártó
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Örvendek, hogy az uniós tagállamok megegyeztek a csatlakozási tárgyalások megnyitásában Albánia és Észak-Macedónia felé, hangos és tiszta üzenet ez a Nyugat-Balkánnak: a jövőtöket az EU jelenti – fogalmazott Twitter-üzenetében Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos, aki hozzátette: a két ország számos jelentős reformot hozott, és keményen dolgozott az eredményeken, remélhetőleg mindez folytatódni fog. Később beszédesnek nevezte, hogy az EU még most is képes stratégiai döntések meghozatalára. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke pedig erős szomszédsági kötelékekről írt a Twitteren.

Remek hírnek nevezte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, hogy zöld lámpát adtak a két államnak, csakúgy, mint Szijjártó Péter külügyminiszter, aki az uniós Általános Ügyek Tanácsa üléséről számolt be budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint kifejtette, mindez óriási siker magyar szempontból, büszkék lehetünk, hogy ebből a sikerből mi, magyarok alaposan kivettük a részünket, hiszen hazánk évek óta támogatja a nyugat-balkáni csatlakozási törekvéseket, ráadásul az új bővítési módszer előterjesztője is a magyar Várhelyi Olivér. Hozzátette, hazánk már régóta úgy véli, e két ország készen áll a tárgyalások megkezdésére, ami európai biztonsági érdek is egyben a Brexit után, a migráció és a koronavírus jelentette kihívások idején. Európának meg kell mutatnia azt az utat a nyugat-balkáni országoknak, amelyre érdemes rálépniük, de a szerb és a montenegrói tárgyalásokat sem szabad elhanyagolni. Szijjártó kérdésre beszélt a koronavírus hatásai elleni gazdasági védekezésről, amelynek lényege a munkahelyvédelem és a cégek további beruházásának ösztönzése. Fontos, hogy a kormány megfelelő felhatalmazással a lehető leggyorsabban tudjon intézkedéseket hozni.

A bővítési tárgyalások megkezdéséről szólva Andreja Metelko-Zgombić, az EU soros elnökségét betöltő Horvátország szakállamtitkára online sajtótájékoztatóján közölte, a csatlakozás felgyorsítása a két ország által végrehajtott, az unió által elvárt reformoknak köszönhető, különös tekintettel az alapvető jogokra, a jogállamiságra és a demokráciára, az igazságszolgáltatásra és a szomszédságpolitikai döntésekre. A horvát elnökség javasolta az EB-nek a két országra vonatkozó tárgyalási keret előkészítését.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom